Hoppa till huvudinnehåll

HIFK slog HPK i blytung match med 14 spelare borta – bland juniorerna tog en ny Teräväinen för sig: "Debutanterna spelade strålande"

Juho Keränen och Eero Teräväinen firar mål för HIFK.
Juho Keränen och Eero Teräväinen firar mål för HIFK mot HPK. Juho Keränen och Eero Teräväinen firar mål för HIFK. Bild: Lehtikuva HIFK Hockey

Frånvaroprocenten i HIFK var skyhög mot HPK. Flera av ersättarna var helt okända, men ett namn stack ut. Teuvo Teräväinens lillebror fick chansen – och gjorde mål i ligadebuten.

Tunga poäng på spel mot huvudkonkurrenten – och fjorton spelare borta. HIFK hade verkligen inte de bästa förutsättningarna inför onsdagens bortaresa till Tavastehus.

Skador, landslagsuppdrag och förkylningar ställde till det för HIFK. Bland annat tunga namnen Teemu Turunen, Otto Paajanen, Ville Leskinen, Jere Sallinen och Frans Tuohimaa saknades i uppställningen.

I mötet med HPK, som flåsar HIFK i nacken runt det övre slutspelsstrecket, spelade det ingen roll. De regerande mästarna åkte på stryk i hemmahallen och fick se HIFK öka försprånget mellan lagen till sju poäng.

En rad spelare från de egna juniorleden fick chansen i HIFK. Flera gjorde sin ligadebut – och den mest omtalade nykomlingen var Eero Teräväinen.

Han är NHL-stjärnan Teuvo Teräväinens lillebror. I sin ligadebut noterade Teräväinen 1+1.

HIFK i stark resultatform

I den andra perioden prickade Teräväinen in 2–1 från den ena tekningscirkeln. I slutet av samma period spelade Teräväinen fram till Thomas Nykopps 4–1 i powerplay.

Se Teräväinens mål här!

Teräväinen har tidigare spelat i Jokerits juniorlag, amerikanska juniorlag och Mestislaget Jokipojat. Den här säsongen har 20-åringen spelat i HIFK:s A-juniorlag.

Till slut vann HIFK med 6–2. Helsingforslaget är i bra form just nu – fjorton av arton poäng på de sex senaste matcherna.

– Jag är nöjd med spelet och resultatet. Vi hade ett tufft utgångsläge när spelare föll bort, men debutanterna spelade strålande, säger HIFK-tränaren Jarno Pikkarainen enligt STT.

Pelicans förnedrat på hemmaplan

Tabellsexan HIFK skapade lite mer utrymme bakom sig i Tavastehus – och med en knapp fjärdedel kvar av grundserien börjar tabellen vara uppdelad i tydliga skikt. Ett av lagen som är på väg att avsluta säsongen efter grundserien är Pelicans.

I Lahtis har det gått tungt så gott som hela vintern – och på onsdagen var det becksvart i hemmamatchen mot Kärpät. Tabellettan körde över Pelicans, som har inlett utförsäljningen av sina bästa spelare, fullständigt.

Eller vad sägs om 8–1 på jumbotronen – och en helt katastrofal andra period?

Kärpät gjorde 6–0 i den andra perioden. Fem av de målen kom inom loppet av fem minuter och femton sekunder. Fyra av sex fullträffar i perioden kom med fler spelare på isen.

I den tredje perioden fullbordade Kärpät förnedringen. Poängbäst var Ludwig Byström och Jesse Puljujärvi med 1+2.

– Det kan inte vara så kul för dem. De har tappat backar och det syntes väldigt tydligt i andra perioden, säger Miihkali Teppo – som alldeles nyligen spelade för Pelicans – till Yle Puhe.

Med fjorton omgångar kvar att spela spräckte Kärpät hundrapoängsgränsen. För tillfället är avståndet ner till tvåan Tappara upp i tio poäng.

Bakom tätduon vann de fyra följande lagen sina matcher på onsdagen.

Ishockey, FM-ligan:

HPK–HIFK 2–6 (0–1, 1–3, 1–2)
Ilves–Sport 3–1 (1–0, 1–1, 1–0)
Jukurit–SaiPa 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
KooKoo–TPS 5–0 (1–0, 2–0, 2–0)
Lukko–JYP 6–0 (4–0, 0–0, 2–0)
Pelicans–Kärpät 1–8 (0–0, 0–6, 1–2)

Läs också