Hoppa till huvudinnehåll

Jens Mattfolk: “Jag förstår inte varför Sjundeå redan nu anställer lärare på viss tid”

Porträttbild på Jens Mattfolk.
Jens Mattfolk är ombudsman för Finlands Svenska Lärarförbund. Porträttbild på Jens Mattfolk. Bild: Magdalena Silin / Yle Jens Mattfolk,Västnyland,Finlands svenska lärarförbund,Ekenäs,Raseborg,lärare,ombudsman,ordförandeval

Personalpolitiken i Sjundeå är tokig. Det säger Jens Mattfolk, ombudsman för Finlands Svenska Lärarförbund, efter att Sjundeå meddelat att kommunen enbart anställer klasslärare på viss tid.

Jens Mattfolk, ombudsman för Finlands Svenska Lärarförbund, säger att kommunerna borde försäkra sig om att det finns behöriga lärare.

Det här kan bli svårt att uppnå i Sjundeå efter att bildningsnämnden slagit fast att kommunen enbart anställer klasslärare på viss tid om en tjänst som klasslärare blir ledig inom de närmaste åren.

- Lagen om kommunala tjänsteinnehavare säger att om det inte finns någon grundlig anledning, så ska kommunen anställa personal tillsvidare. Jag förstår inte varför man så långt på förhand ska börja anställa på viss tid och hänvisa till sjunkande elevantal.

Jens Mattfolk påpekar att lärare går i pension och flyttar från orten, så därför behövs behörig personal.

- Man kanske ringer i varningsklockan litet för tidigt.

Elevantalet sjunker i Sjundeå

Sjundeå kommun tar till de här åtgärderna för lärarnas del eftersom antalet elever minskar ordentligt de närmaste åren.

Kommunförbundet rapporterar att inom tio år minskar eleverna i årskurserna 1-6 med en femtedel i hela Finland.

Elevprognoserna i Sjundeå visar att det totala antalet elever minskar med närmare 40 procent i Sjundeå fram till år 2026.

Och då antalet elever minskar så behövs inte heller lika många lärare som i dag. Det finns nu åtta klasslärartjänster i Sjundeå svenska skola. Det behövs bara fem klasslärare läsåret 2026-2027 om elevprognosen håller.

Det är ändå inte säkert att det går så här, säger Jens Mattfolk.

- Prognoserna brukar inte hålla för svenskspråkiga skolor. Det kommer ofta ett överraskande stort antal barn från tvåspråkiga familjer till de svenska skolorna.

Fokuserar på tillgången av lärare

FSL har hittills fokuserat på att hitta behöriga lärare, men nu måste lärarförbundet kanske i stället fokusera på att trygga tillgången på lärare, konstaterar Mattfolk.

- Facket kommer att ta sig an det här om utvecklingen går åt det här hållet. Vetenskapliga undersökningar visar att dagens barn har svårare att koncentrera sig jämfört med tidigare.

- Vi hävdar att det behövs flera lärare som ser till att barnen mår bra. Skolan blir tryggare med flera lärare.

Artikeln bygger på Sebastian Dahlströms intervju med Jens Mattfolk.

Läs också