Hoppa till huvudinnehåll

Karisbon Victor Wilson får litteraturpris för boken om John Gardberg

En man framför en gul träbyggnad.
Victor Wilson hyllas också av föreningen Gardberg Center. Det att Wilson, liksom John Gardberg, är en historiker med lokal anknytning känns extra bra för föreningen. En man framför en gul träbyggnad. Bild: Yle / Veronica Montén historiker (forskare),doktorer,Karis,Västnyland,John Gardberg,victor wilson

Filosofie doktor Victor Wilson från Karis får Svenska litteratursällskapets pris för biografin "En stor aktör i ett litet samhälle John Gardberg 1899–1974".

Svenska litteratursällskapet har följande prismotivering:

”Boken är ett viktigt bidrag till Karis och västra Nylands lokalhistoria. John Gardberg deltog som ung i inbördeskriget på den vita sidan, en traumatisk upplevelse som bidrog till hans senare samhällsengagemang. Såsom långvarig rektor för Karis-Billnäs samlyceum gjorde han, själv filosofie doktor, en stor insats för kulturen och vetenskapen i Karis köping.”

Litteraturpriset på 10 000 euro kommer ur Verner Hellströms prisfond och delades ut på Runebergsdagen den 5 februari.

Det är föreningen Gardberg Center, med hemort i Karis, som står bakom utgivningen av biografin om John Gardberg. Föreningen ville ge ut boken i samband med att det har gått 120 år sedan John Gardberg föddes.

Ekholm fick också pris

Journalisten och musikern Kjell Ekholm från Ekenäs fick ett pris på 5000 euro för sin bok De gyllene åren. Rockens roll i Västnyland.

Prismotiveringen lyder:

"Det stiligt illustrerade verket erbjuder medryckande läsning om det intensiva musiklivet i 1970- och 80-talets Västnyland. I boken framställs livscykeln för västnyländska rock-, dans- och countryband, vars processer har såväl universell som lokalhistorisk relevans. Med inlevelse och engagemang ger Ekholm en sympatisk skildring av musikgruppers stunder i stjärnglans."

Läs också