Hoppa till huvudinnehåll

Kritik mot skolmaten i Pargas - "Risk att barnen äter godis istället"

Godis i glasburkar på rad.
Godisburkar lockar skolbarn, men är lockelsen alltför stor i Pargas? Godis i glasburkar på rad. Bild: Yle/Fredrika Sundén Lösgodis,Karamell,pumppaamo i kerko

Skolläkaren Maria Silfverberg är bekymrad över att skolbarnen i Nagu och Korpo inte tycker om skolmaten.

Vid hälsokontroller har hon frågat eleverna vad de tycker om skolmaten, och resultaten är alarmerande, tycker hon.

- De flesta säger att de inte tycker om skolmaten. Det finns många barn som går hungriga från lunchen. Maten är oftast halvfabrikat eller gjord på frusen mat, och menyerna är ganska smaklösa och rent ut sagt trista, säger Silfverberg.

Silfverberg startade en diskussion i Facebookgruppen Skärgårdens diskussionsforum/Saariston keskustelupalsta, där det på bara några dagar kommit mer än 170 kommentarer om skolmaten.

Skärmdump från Maria Silfverbergs inlägg på Facebook om att skolbarnen inte äter Kaareas skolmat.
Skärmdump på Maria Silfverbergs inlägg på Facebook. Skärmdump från Maria Silfverbergs inlägg på Facebook om att skolbarnen inte äter Kaareas skolmat. Bild: Yle skolmat,maria silfverberg

- Jag hoppades att det här problemet skulle lyftas upp och föras vidare. Jag ville rekognosera vad åsikterna är i kommunen, säger Silfverberg.

Kaarea kände inte till diskussionen

Men hos företaget Kaarea, som producerar skolmaten i Pargas, har man över huvudtaget inte hört om någon kritik mot maten. Skärgårdens diskussionsforum är en sluten grupp på Facebook, och ingen hade informerat Kaarea om diskussionen innan Yle tog kontakt.

- Vi har inte fått särskilt mycket kritik alls. Tvärtemot har vi tillsammans med beställaren, Pargas stad, en kontinuerlig kvalitetskontroll, där vi har fått goda vitsord, säger Tuija Rompasaari-Salmi, som är verkställande direktör för Kaarea.

Mat är enligt Rompasaari-Salmi något som alltid väcker känslor, och samma mat kan väcka väldigt olika känslor.

Några personer tar åt sig mat från en buffé där det finns råkostsallad, potatis och kycklingsås.
Arkivbild från skolservering. Några personer tar åt sig mat från en buffé där det finns råkostsallad, potatis och kycklingsås. Bild: Malin Valtonen / Yle skolmat,mat

Rompasaari-Salmi är ändå förvånad över kritiken nu, för kökspersonalen är densamma som innan Arkea och Kaarea tog över kosthållet, och de flesta varuleverantörer och odlare är desamma som tidigare.

- Dessutom är matsedeln och maten helt enligt näringsrekommendationerna. Jag förstår inte vad som nu startat diskussionen, säger Rompasaari-Salmi.

Tillräckligt med näringsämnen, men blir maten uppäten?

Enligt Tuija Rompasaari-Salmi följer man det avtal man har gjort med Pargas stad och deras mat följer näringsrekommendationerna.

Men Maria Silfverberg är inte övertygad.

- Serveras färsk stekt fisk någonsin eller görs köttbullarna för hand? Det finns så mycket intressant mat man kunde laga så att näringsinnehållet faktiskt håller för kraven, säger hon.

Silfverberg har själv ätit Kaareas mat, men slutade med det. Hon önskar en diskussion om det faktiskt är sådan här mat vi vill har för barnen och de äldre i Pargas.

- Det är inte huvudsaken att man från Kaarea anser att det finns tillräckligt mycket näringsämnen, om maten ändå inte blir uppäten, säger Silfverberg.

Maria Silfverberg, en äldre kvinna med glasögon och kort grått hår står i en läkarrock på ett kontor.
Skolläkare Maria Silfverberg. Maria Silfverberg, en äldre kvinna med glasögon och kort grått hår står i en läkarrock på ett kontor. Bild: Yle/Johanna Ventus Skolläkare,läkare nagu

Om skolbarnen inte äter skolmat finns det enligt Silfverberg en risk att de istället småäter eller går via butiken och köper godis.

- Det är klart att det är bättre att äta mat än godis, men Kaarea kunde variera menyn mer än de har gjort, och inte använda så mycket halvfabrikat eller helfabrikat, tycker Silfverberg.

Hellre direkt dialog än att gå via sociala medier

- Vi har gärna en öppen dialog. Ett öppet samarbete leder till att saker förs fram och korrigeras, säger Rompasaari-Salmi.

För exakt fem år sedan, i februari 2015, fördes en liknande diskussion om den kommunala maten. Då klagades det på att maten vid äldreboenden i Pargas var smaklös och ibland också svår att identifiera. En del äldre slängde bort maten hellre än att äta den.

Också då uppmanades anhöriga och äldre att ta kontakt med köken direkt istället för att gå via sociala medier.

Pargas stad och Arkea avtalade om att Arkea från hösten 2017 skulle börja leverera maten till bland annat till skolor, daghem, äldreboenden och bäddavdelningen.

Avtalet med Arkea skrevs för att gälla i sju år, till år 2024, med option på två år till.

Arkeas avtal övergick senare till Kaarea.

Kommentar tillagd 5.2.2020 klockan 11:56: I Facebookdiskussionen frågas om politikerna äter Kaareas mat i stadshuset, men det gör de inte längre. Kaarea överlät i januari 2020 personalrestaurangen Kajutan i stadshuset till det privata företaget Matglad Pargas ab.

Läs också