Hoppa till huvudinnehåll

President Trump i det årliga talet till kongressen: Optimism för fyra år till

Läget i nationen är starkare än någonsin. Det var budskapet från president Trump i tisdagskvällens tal inför kongressen. Det blev samtidigt en tv-show med överraskningar.

Presidenten inledde med en omfattande redogörelse för framstegen under hans tre år i Vita huset. Han kallar det för en amerikansk "comeback".

Fabrikerna och företag återvänder från utlandet. Arbetsplatserna och lönerna ökar, skatterna sjunker. USA är landet där det händer, sa presidenten, alla vill hit.

Fattigdomen försvinner, allt färre behöver matkuponger eller socialbidrag.

Presidenten skröt också med att brottsligheten minskar. Och där den finns, är det ofta de olagliga invandrarna som står för den.

Rutinerad talare som höll sig till manuskriptet

Det var mycket bekant i president Trumps tal. Han har sagt det i sina tidigare tal inför kongressen och på otaliga valmöten.

Trump bekymrade sig för narkotikasmugglingen som tillåts fortsätta. Han beskyllde Demokraterna för att värna om de illegala invandrarna. De tillåts enligt presidenten gå före gamla och sjuka amerikaner för att få gratis hälsovård.

Trump höll sig till manuskriptet och sa inte ett ord om riksrättsåtalet som ska avgöras på onsdagen. Han sa inte heller ett ord om Demokraternas primärvalsfiasko i Iowa.

Trump, Mike Pence och Nancy Pelosi.
President Trump sa inte ett ord om riksrättsåtalet som ska avgöras på onsdag. I bakgrunden vicepresident Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi. Trump, Mike Pence och Nancy Pelosi. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Nancy Pelosi,Mike Pence

Slut på kriget i Afghanistan

Den utrikespolitiska delen av presidenttalet var mager, men presidenten hyllade den amerikanska militären, till lands, till sjöss och i rymden.

Presidenten förtecknade sina framgångar med en färsk plan för fred i Mellanöstern och åtgärder mot Kuba. Han tog också äran för att ha besegrat IS-kalifatet och att USA:s allierade betalar allt mer för sig, till exempel inom NATO.

I publiken satt den "rättmätiga presidenten" i Venezuela Juan Guaido. President Trump uppmärksammade honom och fördömde president Maduros styre. Socialism förstör nationer, sa Trump.

Trump meddelade att amerikanska soldater antingen vill vinna eller inte kriga alls. Därför ska kriget i Afghanistan ta slut och de amerikanska soldaterna tas hem, eftersom man gjort stora framsteg och fredsförhandlingar pågår.

I publiken, vid Melania Trumps sida, satt en soldathustru med två barn. Presidenten hyllade hennes insatser på hemmafronten.

Det blev äkta amerikansk tv-show när han kungjorde att hennes man, sergeant Williams, nu var hemma och han steg in i salen och kramade om sina barn och sin hustru.

Presidenthustrun Melania Trump.
Presidenthustrun Melania Trump i publiken. Presidenthustrun Melania Trump. Bild: AFP / Lehtikuva Melania Trump

Inga misslyckanden

Presidenten nämnde inte med ett ord Korea eller Ryssland i sitt tal.

När det gällde Kina sa presidenten att han har fått till stånd ett förmånligt, omstörtande handelsavtal. Det gynnar amerikanska arbetare, öppnar nya marknader och skyddar amerikanska patent, sa presidenten.

Men Kina både högaktar och respekterar USA - och förundrar sig över att tidigare amerikanska administrationer har låtit dem komma så lätt undan, sa Trump, som han brukar.

"Fyra år till"

Det var en delad publik i den amerikanska kongressen på tisdag kväll. De republikanska politikerna applåderade, tjoade och skanderade "fyra år till".

Trumps tal bedöms som ett valtal, och i slutet målade han upp en lysande framtid.

- USA är platsen där allt kan hända och alla kan resa sig och få framgång. De mest fantastiska drömmar kan bli sanna.

Horisonten är obegränsad och de mest fantastiska upptäckter står framför oss, sa presidenten. Han utlovade nya månlandningar och den första amerikanska mannen eller kvinnan på Mars.

De demokratiska kvinnliga kongressledamöterna var klädda i vitt, i protest mot presidenten.
De demokratiska kvinnliga ledamöterna var klädda i vitt, i protest mot presidenten. De demokratiska kvinnliga kongressledamöterna var klädda i vitt, i protest mot presidenten. Bild: AFP / Lehtikuva Demokratiska partiet i USA

Nya medicinska framsteg ska göras, Aids ska utplånas inom detta decennium och medicinerna bli billigare, lovade presidenten.

I samma veva beviljade han en frihetsmedalj åt den konservativa radiokommentatorn Rush Limbaugh, som nyligen avslöjade att han är svårt sjuk.

Han satt intill Melania Trump, som omedelbart gav honom medaljen uppe på åskådarläktaren.

Kroppsspråket sa allt

Många var på förhand inriktade på att studera kvällens kroppsspråk.

De demokratiska kvinnliga kongressledamöterna var klädda i vitt, i protest mot presidenten. Presidentfrun Melania Trump som satt på åskådarläktaren hade klätt sig i svart.

Presidenten tog inte talmannen Nancy Pelosis utsträckta hand när han anlände till kongressen. När han hade slutat talet och gick ner från podiet, rev hon demonstrativt sönder pappersbunten med hans tal.

Hoppa över Twitterpostning

Nancy Pelosi har efteråt tvingats försvara sin aktion, som väcker kritik bland Trumpanhängarna. Bland annat Donald Trump jr skriver på twitter att hon skämde ut sig själv.

Nancy Pelosi kallar presidentens tal ett "manifest av osanningar", framförallt när det gällde hälsovårdspolitiken. Nästa vecka, när presidenten presenterar sitt budgetförslag, avslöjas hans egentliga agenda, säger Pelosi i uttalandet.

Uppdaterad med Pelosis uttalande

Läs också