Hoppa till huvudinnehåll

I Idlib pågår en humanitär katastrof med civila i skottlinjen - det nio år långa inbördeskriget i Syrien är inte slut och IS är inte utplånat

En familj som flyr från staden Dana i nordvästra Syrien
En familj som flyr från staden Dana i nordvästra Syrien 5.2.2020 En familj som flyr från staden Dana i nordvästra Syrien Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

De syriska regeringsstyrkornas offensiv mot provinsen Idlib har lett till en gigantisk flyktingvåg med en halv miljon människor på flykt. De allra flesta är kvinnor och barn. De rör sig norrut mot Turkiet - men den turkiska gränsen är stängd.

Bara under de senaste dagarna har 40 000 civila tvingats på flykt från sina hem i Idlib-området. Många av dem flyr dessutom nu på nytt. De har tidigare flytt till Idlib för att undkomma krigszoner i andra delar av Syrien.

En ung herde med sina får ansluter sig till flyktingströmmen vid staden Batabo i provinsen Aleppo på väg mot den turkiska gränsen  5.2.2020
En ung herde med sina får ansluter sig till flyktingströmmen på väg mot den turkiska gränsen 5.2.2020 En ung herde med sina får ansluter sig till flyktingströmmen vid staden Batabo i provinsen Aleppo på väg mot den turkiska gränsen 5.2.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

- Läget i Idlib är ovanligt svårt och ytterst allvarligt ur humanitärt perspektiv, betonar Niklas Saxén som nyss kom hem från Syrien.

Han arbetar som humanitär koordinator vid Finlands Röda kors.

De civila i Idlib befinner sig i skottlinjen― Niklas Saxén, koordinator vid Finlands Röda Kors

De civila drabbas hårdast när de syriska regeringstrupperna och deras ryska allierade försöker återta rebellenklaven Idlib.

Saxén konstaterar att de civila befinner sig i skottlinjen.

- Enligt våra uppgifter är det extremt svårt att ta sig över skottlinjen. Väldigt få har kunnat ta sig över, och folk flyr nu på vardera sidan. Turkiet ligger norrut men den turkiska gränsen är i praktiken stängd. Folk försöker också fly till närliggande städer, som Aleppo och Hama.

Ett syriskt barn som skadats vid en flygräd. Barnet vårdas på ett sjukhus i Ariha i provinsen Idlib. 30.1.2020.
En humanitär katastrof som pågår i det tysta. Ett syriskt barn som vårdas på ett sjukhus i Ariha i provinsen Idlib efter att ha skadats i en flygattack. Ett syriskt barn som skadats vid en flygräd. Barnet vårdas på ett sjukhus i Ariha i provinsen Idlib. 30.1.2020. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar,skadade

Oro bland syrier i Finland

Syrier som är bosatta i Finland är naturligtvis oroade över det upptrappade läget i norra Syrien.

Då Svenska Yle besökte Jamil Summak i Finsk-Syriska vänskapsföreningens lokal i Esbo ringde han upp sin dotter Aya i Syrien.

Aya Summak befinner sig i provinsen Idlib i närheten av den turkiska gränsen.

”Det är inte möjligt att gå ut just nu på grund av den syriska arméns raketbeskjutning ” säger hon till sin pappa.

Hon bor i Binnish nära flygfältet i Taftanaz som i dag bombades av syrisk militär.

Dottern, som har fyra barn, beskriver raketregnet runt sitt hem och säger att ingen för tillfället kan gå ut på grund av den syriska arméns raketbeskjutning, och att det inte finns något tryggt ställe för dem där längre.

Jamil Summak sitter i Esbo i Finsk-Syriska vänskapsföreningens lokal 6.2.2020
Jamil Summak talar med sin dotter som berättar att den hårda raketbeskjutningen innebär att hon inte kan gå ut Jamil Summak sitter i Esbo i Finsk-Syriska vänskapsföreningens lokal 6.2.2020 Bild: Yle / Marcus Floman Syrien,Idlib,civilbefolkning,flyktingar,Jamil Summak

Pappan är mycket oroad.

- Jag är rädd. Jag ber varje dag för fred i Syrien, och jag ber nu alla länder om hjälp. Hjälp alla dessa kvinnor och barn som befinner sig i den här situationen!

Jag har sett hur civila drabbas av den här typens urbana krig― Niklas Saxén, koordinator vid Finlands Röda Kors

Niklas Saxén besökte nyligen staden Homs som under kriget blev omringad av den syriska armén.

- Jag såg följderna av den här typens urbana krig. Höga byggnader som smulas sönder i små bitar. Människors forna bostäder är omvandlade till betongavfall. Kriget utkämpades mitt i staden där människor bodde, och de civila har drabbats mycket hårt.

Det syriska civilförsvaret "De vita hjälmarna"  bär en kropp som hittats i  husruinerna  efter att staden Ariha bombats 30.1.2020
Det syriska civilförsvaret "De vita hjälmarna" bär en kropp som hittats i husruinerna efter att staden Ariha bombats 30.1.2020 Det syriska civilförsvaret "De vita hjälmarna" bär en kropp som hittats i husruinerna efter att staden Ariha bombats 30.1.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar,Ariha

Att besluta sig för att fly är ett svårt beslut

Saxén konstaterar att det är svårt för civila att fatta beslutet att fly. Det gäller att överväga när och om man ska göra det.

- De hör ljuden från bombardemangen närma sig och de måste ställa sig frågan: När kommer kriget för nära?

Han konstaterar att de människor som har flytt redan en gång ju har betydligt mindre resurser att bege sig i väg ytterligare en gång.

- Och de som befinner sig i Idlib-fickan vet inte riktigt vart de ska ta ta vägen. Det är svårt åt alla håll. De som lyckas ta sig söderut söker sig till de stora städerna där det har skapats stora kollektiva centra för interna flyktingar. De här centren är överbelastade, och allt blir ännu värre nu då vintern har kommit och temperaturerna sjunker.

Syriska flyktingar vid gränsen mot Turkiet som har stängt sin gräns för flyktingar. 2.2.2020.
Syriska flyktingar vid gränsen mot Turkiet som har stängt sin gräns. 2.2.2020. Syriska flyktingar vid gränsen mot Turkiet som har stängt sin gräns för flyktingar. 2.2.2020. Bild: EPA-EFE/YAHYA NEMAH Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

Det finns många schackpjäser i stormaktsspelet om Syrien där Turkiet, Ryssland, Iran och USA ingår.

Idlib är den sista provinsen i Syrien som kontrolleras av regimfientliga styrkor. Idlib försvaras av en blandad allians av rebeller - främst islamistiska styrkor.

Syriska regeringsstyrkor bombar den syriska byn al-Nayrab 14 km sydost om staden Idlib 3.2.2020.
Syriska regeringsstyrkor bombar den syriska byn al-Nayrab 14 km sydost om staden Idlib 3.2.2020. Syriska regeringsstyrkor bombar den syriska byn al-Nayrab 14 km sydost om staden Idlib 3.2.2020. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

Flyktingarna samlas vid gränsen mot Turkiet

De syriska regeringsstyrkornas offensiv norrut har tilltagit under de senaste veckorna, och flyktingarna jagas mot turkiska gränsen - som är stängd.

- Bara under det här året har uppskattningsvis 250 000 människor satt sig i rörelse, och i hela området finns det ungefär 2,5 miljoner människor som på ett eller annat sätt påverkas av det här allvarliga läget, säger Niklas Saxén.

Saxén påpekar att det är speciellt svårt i Idlib på grund av evakueringsproblemen.

- I samband med tidigare liknande situationer har områdena omringats av syrisk militär och efter det har man kunnat evakuera både civila och krigare. Men i det här fallet handlar det om människor som i stor skala tidigare evakuerades just till Idlib - det vill säga till ett område där striderna nu trappas upp.

- Det är svårt att tänka sig att man skulle kunna evakuera någon från Idlib just nu.

Flyktingar samlade vid den syrisk-turkiska gränsen i Idlib 2.2.2020 med en vädjan till Turkiet om att landet öppnar sina gränser.
Flyktingar samlade vid den syrisk-turkiska gränsen i Idlib 2.2.2020 med en vädjan om att Turkiet skulle öppna sina gränser. Flyktingar samlade vid den syrisk-turkiska gränsen i Idlib 2.2.2020 med en vädjan till Turkiet om att landet öppnar sina gränser. Bild: EPA-EFE/YAHYA NEMAH Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

På den turkiska sidan finns det redan 3,7 miljoner syriska flyktingar

I Turkiet finns det redan miljontals syriska flyktingar som bor i provisoriska tält- och barackläger. Sedan det blodiga inbördeskriget bröt ut i Syrien år 2011 har Turkiet tagit emot 3,7 miljoner syrier som tvingats fly från sina hem.

Turkiet toppar listan på de länder i världen som hyser flest flyktingar.

Karta över Idlib vid den syrisk-turkiska gränsen
Idlib ligger vid den syrisk-turkiska gränsen Karta över Idlib vid den syrisk-turkiska gränsen Bild: Yle / Google Syrien,Idlib,Turkiet,Damaskus,kartor

Turkiet vill att de syriska flyktingarna hålls i en så kallad buffertzon inne i Syrien.

Miljontals civila är alltså i praktiken fångade i norra Syrien på grund av den stängda turkiska gränsen och de häftiga striderna som gör det omöjligt att fly i andra riktningar.

Syrier samlas för att protestera i staden Harim i Idlib vid gränsen mot Syrien 2.1.2020. Texten "Från Idlib till Berlin"  hänvisar till flyktingarnas vädjan om ett öppnande av gränsen.
Syrier samlas för att protestera i staden Harim i Idlib vid gränsen mot Syrien 2.1.2020. Texten "Från Idlib till Berlin" hänvisar till flyktingarnas vädjan om ett öppnande av gränsen. Syrier samlas för att protestera i staden Harim i Idlib vid gränsen mot Syrien 2.1.2020. Texten "Från Idlib till Berlin" hänvisar till flyktingarnas vädjan om ett öppnande av gränsen. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar,manifestation,Protest

Vad kan Röda Korset göra?

Niklas Saxén säger att Finlands Röda kors samarbetar med Röda halvmånen i Syrien, och försöker skicka iväg bistånd till Syrien.

- Det behövs hushållsförnödenheter, och vi har skickat täcken, madrasser, kastruller, mat ... och vi försöker också hjälpa till med att bygga upp infrastruktur.

I verkligheten är det mycket svårt att få iväg den humanitära hjälpen. Det finns krigande parter på så många håll fortfarande, och det är svårt att ta sig till Idlib. Det är en gigantisk utmaning att försöka transportera bistånd dit.

Och om Turkiet - som det nu hotar med - går till attack mot Syrien i Idlibområdet kommer det att leda till ännu allvarligare följder för de civila, säger Saxén.

Förstörd byggnad efter flygräder och granateld i Maarat al-Numan, Idlib i norra Syrien.
Byggnad som förstörts av flygräder och granateld i Maarat al-Numan, Idlib i norra Syrien. Förstörd byggnad efter flygräder och granateld i Maarat al-Numan, Idlib i norra Syrien. Bild: EPA-EFE/YAHYA NEMAH Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

Niklas Saxén påpekar att sjukhus, kliniker, hälsovårdspersonal och biståndsorganisationer måste ges förutsättningar att arbeta, och att de inte får bli mål för bombardemang.

- Man bör minnas att krigförande parter alltid måste skydda civila och civila mål. Summariska attacker mot bostadsområden får inte heller ske. Då ett tiovåningshus rasar får det förödande följder. Alla är också förpliktigade att ge biståndsarbetare en möjlighet att hjälpa.

Syrier lämnar sina hem och flyr de syriska regeringsstyrkornas bombningar. Maarat al-Numan ca 30 km söder om Idlib 24.12.2019.
Syrier som lämnar sina hem och flyr de syriska regeringsstyrkornas bombningar. Maarat al-Numan ca 30 km söder om Idlib 24.12.2019. Syrier lämnar sina hem och flyr de syriska regeringsstyrkornas bombningar. Maarat al-Numan ca 30 km söder om Idlib 24.12.2019. Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

Över en halv miljon människor flydde inom två månader

De civila i krigszonen befinner sig i en extremt utsatt situation, och biståndsorganisationer är mycket oroade över läget i Idlib.

Den långa och våldsamma konflikten har tärt hårt på infrastrukturen, sjukvård och bostäder. Det råder akut brist på allt – mat, rent vatten och toaletter, mediciner.

Familjer har splittrats och många barn har hela sitt liv levat som flyktingar. Skolgång kan man inte tala om.

Och de flyktingar som har en möjlighet att återvända hem kommer att behöva hjälp under lång tid framöver för att lyckas med att åstadkomma något som man kunde kalla för en normal tillvaro.

Syrier samlade vid den syrisk-turkiska gränsen 2.2.2020. Manifestationen "Från Idlib till Berlin" ordnad av aktivistgrupper vill fästa uppmärksamhet vid flyktingarnas lidande och de vädjar om öppna gränser.
Den syrisk-turkiska gränsen 2.2.2020. En manifestation kallad "Från Idlib till Berlin" hölls av aktivistgrupper som vill fästa uppmärksamhet vid flyktingarnas lidande i Idlib. Syrier samlade vid den syrisk-turkiska gränsen 2.2.2020. Manifestationen "Från Idlib till Berlin" ordnad av aktivistgrupper vill fästa uppmärksamhet vid flyktingarnas lidande och de vädjar om öppna gränser. Bild: EPA-EFE/YAHYA NEMAH Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

Under de senaste två månaderna har över 520 000 människor tvingats lämna sina hem i norra Syrien - de allra flesta av dem kvinnor och barn, säger Jens Lärke, talesman för FN:s organisation för koordinering av humanitär hjälp (OCHA).

- Under perioden 20-30 januari - det vill säga tio dagar - fick FN bekräftade rapporter om minst 83 dödsfall, bland dem 20 kvinnor och 33 barn. Utöver det finns det ett stort antal skadade.

Lärke påpekar att många människor måste bege sig iväg i all hast - en del enbart med de kläder de har haft på kroppen, och några med bara ett fåtal saker som de har lastat på sina skrangliga färdmedel.

Sörjande invånare  i staden Sarmin i provinsen Idlib efter bombardemang. Sju av de nio dödade tillhörde samma familj.
Sörjande invånare i staden Sarmin i provinsen Idlib efter att staden bombats. Sju av de nio dödade uppges ha hört till samma familj. Sörjande invånare i staden Sarmin i provinsen Idlib efter bombardemang. Sju av de nio dödade tillhörde samma familj. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Idlib,Turkiet,gräns,flyktingar

Syrien, Ryssland och Turkiet:

  • Turkiet har observatörsstyrkor i Idlib enligt ett avtal med Ryssland från 2018.
  • Enligt avtalet ska rebellenklaven utgöra en så kallad nedtrappningszon.
  • Tanken var att Ryssland garanterar att regeringsstyrkorna håller sig till en vapenvila medan Turkiet ser till att de olika rebell- och jihadiststyrkorna gör det samma.
  • Men avtalet har i praktiken slutat gälla.