Hoppa till huvudinnehåll

IL: SaiPas spelare fick i uppgift att dela in lagkamraterna – "mentala ledare" och "cancrar" två av alternativen: "Det var den assisterande tränarens förslag"

SaiPas chefstränare Teor Lehterä (i mitten) delar ut direktiv till spelarna.
SaiPas chefstränare Teor Lehterä (i mitten) delar ut direktiv till spelarna. SaiPas chefstränare Teor Lehterä (i mitten) delar ut direktiv till spelarna. Bild: Mikko Lieri / All Over Press SaiPa,Tero Lehterä

I ishockeyklubben SaiPa fick spelarna enligt tidningen Iltalehti i uppgift att dela in varandra i fyra olika kategorier. Det väckte ont blod bland vissa spelare som rev enkäten. Chefstränaren Tero Lehterä säger att han hade godkänt det hela men att han inte hade koll på detaljerna.

Iltalehti säger sig ha fått det bekräftat från många olika håll att FM-ligaklubben SaiPas spelare fick i uppgift att sortera lagkamraterna i olika kategorier.

  • a) stöttepelare
  • b) avgörare
  • c) mentala ledare
  • d) cancrar

Det hela väckte ont blod bland spelarna. John Persson (som sedan lämnade klubben) och Teemu Ramstedt ska ha rivit formulären.

– Kaptenerna kom och sa att de inte vill fylla i det, säger chefstränaren Tero Lehterä.

"Den assisterande tränarens förslag"

Lehterä gör sin tredje säsong i klubben och medger att det har funnits en enkät.

– Det var den assisterande tränarens förslag.

I SaiPas tränarstab ingår förutom chefstränaren Lehterä även de assisterande tränarna Sami Hirvonen och Tuomo Ropo, målvaktstränaren Janne Valtonen samt fystränaren Mikko Paunonen.

– Avsikten var att hjälpa de spelare som ännu inte är tillräckligt starka. Alla får det inte gjort då det ligger på det egna ansvaret att träna på gym, värma upp eller varva ned. Tränaren kan inte heller ha koll på levnadsvanorna hemma, men det kan de andra spelarna ha.

SaiPas Anssi Löfman gjorde matchens enda mål i matchen mot Jukurit.
SaiPas Anssi Löfman gjorde matchens enda mål i onsdagens match mot Jukurit. SaiPas Anssi Löfman gjorde matchens enda mål i matchen mot Jukurit. Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press Anssi Löfman

Lehterä kan inte bekräfta att ordet "cancer" ingick som en kategori.

– Det kan jag inte uttala mig om då jag inte ens har sett formuläret. Jag har inte gjort enkäten utan endast godkänt det hela.

SaiPas kommunikations- och marknadsföringschef Jussi Viljakainen skrev på Twitter att klubben på torsdag kommer att behandla ärendet och därefter bemöta Iltalehtis uppgifter.

I november tecknade Lehterä på en förlängning med SaiPa som håller honom i klubben till och med säsongen 2020–21. Efter det har SaiPa haft problem.

Laget har endast vunnit tre av de 13 senaste matcherna. SaiPa är tolva i serietabellen och har nio poäng upp till Ässät på sista slutspelsplats. På onsdagskvällen vann SaiPa på bortais över Jukurit med 1–0.

Läs SaiPas svar på Iltalehtis nyhet.