Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Donald Trump är friad i riksrätten, Sannfinländarna kvar i täten i den senaste partimätningen

Donald Trump leende i närbild.
Donald Trump leende i närbild. Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER Donald Trump,Davos

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

USA:s president Donald Trump har frikänts på båda åtalspunkterna i riksrätten. I båda fallen röstade en majoritet på några ledamöter för friande. Presidenten stod åtalad för maktmissbruk och hindrande av kongressens arbete.

Yle:s nya partimätning visar att Sannfinländarna fortfarande är Finlands populäraste parti med ett stöd på 23,3 procent. Samlingspartiet kommer tvåa med 17,5 procent. Socialdemokraterna går uppåt för andra mätningen i rad och får 16,0 procent.

Den legendariske amerikanske skådespelaren Kirk Douglas har dött, 103 år gammal. Det uppger hans son, skådespelaren Michel Douglas. Kirk Douglas medverkade i fler än 90 filmer, under en 60 år lång karriär.

I dag uppmärksammas samernas nationaldag. Petra Laiti för samernas talan synligt i sociala medier. Hon lider av finländarnas svaga kunskaper om samerna och deras historia. Hon efterlyser dialog där också samernas röst hörs.

I och med Storbritanniens utträde ur EU blir Alviina Alametsä (Gröna) Finlands 14:e ledamot i EU-parlamentet. Hon arbetar för mentalt välmående och blev själv i högstadiet vittne till Jokelaskjutningen.

Dagens väder

Mest klart och uppehåll. Temperaturen är på dagen -2 till -8 grader, i landets norra del -15 till -20 grader. Svag till måttlig vind mellan nord och väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes