Hoppa till huvudinnehåll

Olympiska spelen fortsätter vara en del av Yles utbud – säkrar sändningar från OS 2022 och 2024

Iivo Niskanen efter OS-guldet 2018.
Det största finländska OS-ögonblicket de senaste åren – Iivo Niskanens guld på femmilen i Pyeongchang 2018. Iivo Niskanen efter OS-guldet 2018. Bild: EPA Iivo Niskanen

Yle fortsätter att sända de olympiska spelen. OS 2022 och 2024 kommer att synas på Yles kanaler.

Yle har kommit överens om ett tungt sändningsavtal för de kommande åren. De olympiska vinterspelen i Peking 2022 och sommarspelen i Paris 2024 visas på Yles kanaler.

– Det är en fantastisk nyhet att OS får fortsätta på Yles kanaler, säger Yle Urheilus chef Joose Palonen.

Samtidigt har Yle också förlängt avtalet med Discovery Communications. Den internationella olympiska kommittén (IOK) har tidigare sålt sändningsrättigheterna till Discovery.

Det nya avtalet mellan Yle och Discovery inkluderar alltså OS 2022 och OS 2024. Herr- och damishockeyn omfattas inte av OS-avtalet.

– Yle vill vara med och förmedla känslofyllda ögonblick som berör hela folket. Yle vill även i fortsättningen sända stora mästerskap till finländarnas hem. OS är bland det bästa i sportväg och jag är väldigt lycklig över att tävlingarna sänds på Yles kanaler även i fortsättningen, säger Yles vd Merja Ylä-Anttila.

Sänder skidsport från Österrike

Efter OS i Rio 2016 flyttade OS-rättigheterna till Discovery. Bolaget köpte sändningsrättigheterna för hela Europa till och med 2024.

I Finland har Yle och Discovery kommit överens om sändningsavtal. Tidigare hade man kommit överens om OS i Pyeongchang 2018 och OS i Tokyo 2020.

I sommar kommer tävlingarna från Tokyo att sändas på Yles kanaler.

Utöver det förlängda OS-avtalet är det också klart att Yle sänder det internationella skidförbundets (Fis) världscuptävlingar i skidsport i Österrike till och med 2024.

Det här betyder att totalt över 30 världscuptävlingar i olika grenar kommer att sändas under varje säsong. I utbudet ingår bland annat nordisk kombination, alpint och de delar av den tysk-österrikiska backveckan som avgörs i Österrike.

Till och med våren 2021 sänds världscuperna i de olika skidsporterna på Yles kanaler.