Hoppa till huvudinnehåll

Pimpelfiskare får pröva på nya saker då Borgå å är isfri: ”Det här är första gången jag fiskar med metspö i februari”

En man, iklädd blå halare, står och fiskar med metspö.
Eero Minkkinen väntar på att få komma ut på isen och pilka. En man, iklädd blå halare, står och fiskar med metspö. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå å,Borgå,fiske,eero minkkinen

Den här vintern har pimpelfiskarna lyst med sin frånvaro i Borgå på grund av den isfria ån. De nöjer sig med att fiska på land i väntan på is.

Solen lyser högt på himlen och det blåser friskt nere vid Borgå å en dag i början av februari. Det är en av de första kyligare dagarna den här vintern.

Längs strandkanten har ett lätt istäcke bildats men längre ut strömmar vattnet fortfarande ordentligt. Att ån är isfri ännu i början på februari är mycket unikt.

Vanligtvis brukar istäcket redan vara tjockt vid det här laget. Och med isen brukar pimpelfiskarna dyka upp. Hittills har de bara synts till vid åkanten där de sitter och metar.

Vy över Borgå å.
Ett lätt istäcke har börjat bildas på en del av Borgå å. Vy över Borgå å. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå å,Borgå,borgå å vintern 2019-20

Gångbanorna längs ån är tomma på folk den här eftermiddagen men under Alexandergatans bro står en man iklädd blå overall, mössa och tjocka handskar.

Det är Eero Minkkinen som står och fiskar. I handen har han ett metspö som sträcker sig långt över det vita räcket ut mot ån.

- Det nappar inte riktigt i dag. Det kan hända att jag får åka förbi chokladaffären på vägen hem, säger Minkkinen.

Väntar på att få komma ut på isen

När Yle Östnylands reporter stöter på Minkkinen har han hunnit dra upp två björknor. Det var inte riktigt det han hade hoppats på.

- Det är gös jag skulle vilja fånga. Det borde finnas gott om dem här i ån.

Minkkinen har kommit till Borgå från Helsingfors enkom för att fiska med metspö. Han berättar att det gäller att passa på så länge ån ännu är isfri.

- Det här är spännande! Det här är första gången jag fiskar med metspö i februari. Det är fint väder så det är kul att pröva på något nytt.

En man, iklädd blå halare, står och fiskar med metspö under en bro.
Eero Minkkinen har aldrig förr fiskat med metspö i februari. En man, iklädd blå halare, står och fiskar med metspö under en bro. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå å,Borgå,fiske,eero minkkinen

Trots den nya och intressanta upplevelsen väntar Minkkinen ändå på att isarna ska komma.

- Nu borde man få komma i väg och pimpelfiska så småningom.

Minkkinen är optimistisk och tror att ån snart åtminstone får ett lätt istäcke över sig. Om inte får han fortsätta fiska med metspö.

- Det är inte så stor skillnad på att pimpelfiska ute på isen eller att fiska med metspö här på land. Gösen nappar på båda ställena.

- Men det är känslan man får av att pimpelfiska som är det där lilla extra.

Vy över Borgå å.
Att ån är isfri i början av februari är mycket ovanligt. Vy över Borgå å. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå å,Borgå,borgå å vintern 2019-20