Hoppa till huvudinnehåll

Yles mätning: Sannfinländarna stretar på i täten, SDP kravlar sig uppåt

Graf på väljarstöd
Yles partimätning 6.2.2020. Antti Rinne är med i grafiken eftersom han är Socialdemokraternas partiledare. Graf på väljarstöd väljarstöd för partier

Sannfinländarna är fortfarande Finlands populäraste parti med ett stöd på 23,3 procent. Det här framkommer i Yles senaste partimätning. Samlingspartiet kommer tvåa, den här gången med 17,5 procents stöd. Socialdemokraterna går uppåt för andra mätningen i rad.

Hösten var allt annat än munter för statsministerpartiet. Lågvattenmärke kom i novembermätningen 2019 då förtroendet hade rasat ner till 13,2 procent.

Efter den turbulenta hösten har Socialdemokraterna nu lyckats ta sig upp till en nivå av väljarunderstöd som närmar sig valresultatet 2019 då partiet fick 17,7 procent. I mätningen som utfördes 13.1-4.2 nådde partiet 16 procent.

Det är främst från Sannfinländarnas pott som väljare rört sig till SDP, men en viss rörlighet från Vänsterförbundet går också att skönja i bakgrundsmaterialet till undersökningen.

Trots att Sannfinländarna tappat en procent sedan senaste mätning har partiets stöd hållits stabilt.

- Sannfinländarna har ett mycket starkt grepp om de väljare som röstade på dem i senaste riksdagsval, säger forskningsdirektör Tuomo Turja på Taloustutkimus.

Det verkar ändå som partiet måste finna nya knep för att bredda en väljarbas som tycks ha stabiliserats.

Centern halkade igen

Centern, regeringspartiet som på hösten profilerade sig med att sänka dåvarande statsministern Antti Rinne, har åter gått back och befinner sig nu på 10,6 procent.

Turja säger att det råder delade meningar bland centerväljarna om huruvida partiet ska sitta i den här regeringen.

- Centerns stöd har rört sig kring 10-11 procent sedan hösten, varken ordförandebytet eller något annat har påverkat det här.

De gröna har fått ett uppsving på 1,3 procent jämfört med senaste mätning. Turjas analys är att det varit Samlingspartiet som läckt väljare till De Gröna.

Av de övriga riksdagspartierna fick Vänsterförbundet 8,3, SFP 4,4 och Kristdemokraterna 3 procents stöd. Rörelse nu har ett stöd på 1,3 procent enligt mätningen.

2 944 personer intervjuades i undersökningen. Felmarginalen är plus minus 2 procentenheter för de större partierna.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Läs också