Hoppa till huvudinnehåll

De går i Greta Thunbergs fotspår: "Vi demonstrerar för barnbarnens framtid varje fredag"

Helsigforsmormödrar demonstrerar mot klimatförändringen.
Det är ett tiotal äldre mänskor som har samlats på den nedre delen av riksdagshusetstrappa. De håller i plaket med texten "för barnbarnens framtid" på fyra olika språk. Helsigforsmormödrar demonstrerar mot klimatförändringen. Bild: Yle / Markus Ekholm klimatförändring,mormödrar,Helsingfors,riksdagen

Nu har också de finländska mormödrarna och farmödrarna tagit modell av Greta Thunberg. Varje fredag samlas ett gäng pensionärer på Riksdagshusets trappa för att demonstrera mot klimatförändringen.

Det är ett tiotal äldre mänskor som har samlats på den nedre delen av Riksdagshusets trappa. De håller i plakat med texten "för barnbarnens framtid" på fyra olika språk.

Mormödrarna och farmödrarna känner en djup ångest för hur den värld ser ut som de lämnar efter sig till sina barnbarn.

Usch, någonting måste göras för att vi ska överleva. Det tar i hjärtat― Birgitta Andersén
Birgitta Andersén demonstrerar varje fredag på riksdagshusets trappa mot klimatförändringen.
Birgitta Andersén är rädd för att den här världen ska förstöras och att det inte ska finnas livsmöjligheter för vare sig mänskor eller djur. Birgitta Andersén demonstrerar varje fredag på riksdagshusets trappa mot klimatförändringen. Bild: Yle / Markus Ekholm Helsingfors,mormödrar,Riksdagshuset (Finland)

Birgitta Andersén är rädd för att den här världen ska förstöras.

- Att det inte ska finnas livsmöjligheter för vare sig mänskor eller djur. Att det ska bli så illa att det leder till krig.

- Usch, någonting måste göras för att vi ska överleva.

Du skakar bara. Du ser rädd ut.

- Det tar i hjärtat. Jag har ångest.

Jag har klimatångest. Stigande havsvattennivå, försämrade förutsättningar för liv och arter som försvinner― Juhani Mäkeläinen
Juhani Mäkeläinen har barnbarn som är mellan tre och tio år gamla. Också han lider av klimatångest.
Juhani Mäkeläinen har barnbarn som är mellan tre och tio år gamla. Också han lider av klimatångest Juhani Mäkeläinen har barnbarn som är mellan tre och tio år gamla. Också han lider av klimatångest. Bild: Yle / Markus Ekholm Helsingfors,mormödrar,Riksdagshuset (Finland)

Juhani Mäkeläinen har barnbarn som är mellan tre och tio år gamla. Också han lider av klimatångest.

- Jag har klimatångest. Stigande havsvattennivå, försämrade förutsättningar för liv och arter som försvinner. Och hur vi ska klara av att förse alla mänskor med mat?

Jag vill inte tala så mycket med barnbarnen om klimatförändringen, eftersom jag inte vill ta framtidstron av dem― Gunilla Bäck
Gunilla Bäcks barnbarn är 8 och 12 år gamla. Den äldre har varit med och demonstrerat.
Gunilla Bäcks barnbarn är 8 och 12 år gamla. Den äldre har varit med och demonstrerat. Gunilla Bäcks barnbarn är 8 och 12 år gamla. Den äldre har varit med och demonstrerat. Bild: Yle / Markus Ekholm mormödrar,Helsingfors,Riksdagshuset (Finland)

Gunilla Bäcks barnbarn är 8 och 12 år gamla.

- Den äldre har varit med och demonstrerat. Men jag vill inte tala så mycket med dem om klimatförändringen, eftersom jag inte vill ta framtidstron av dem. Fast jag vill ju att de ska förstå hur läget är.

Hur är det med din egen framtidstro?

- Det är klart att jag är rädd, men inte för min egen skull eftersom jag har hunnit bli gammal. Jag är rädd för alla unga mänskors del som jag hoppas ska få ett drägligt liv.

Du står här på Riksdagshusets trappa. Brukar riksdagsledamöterna prata med dig?

- Nej här har inte varit en enda!

Pensionärerna har demonstrerat mot klimatförändringen varje fredag sedan början av december. Modellen kommer från Greta Thunbergs skolstrejk utanför det svenska riksdagshuset.