Hoppa till huvudinnehåll

Robin Salo är väldigt taggad inför första matcherna i Lejonen – landslagsdebuten kan hjälpa till i nya kontraktsförhandlingar: "Höjer min status"

Robin Salo tränar med Lejonen.
En skada på en annan back ger Robin Salo chansen att debutera i a-landslaget. Robin Salo tränar med Lejonen. Bild: All Over Press Robin Salo

Backen Robin Salo är allt närmare sin debut i Lejonen då EHT-turneringen fortsätter under helgen i Sverige. Salo förväntas få speltid mot Tjeckien och Sverige.

Landslagskallelsen kom som ett sent brev på posten. När Tapparas Valtteri Kemiläinen lämnade återbud fick 21-årige Robin Salo ett riktigt positivt besked från Lejonens lagledning.

Salo har tidigare landslagserfarenhet från juniorsammanhang, där han bland annat tagit guld och silver i U18-VM.

När Lejonen inledde veckans EHT-turnering med en blixtstart och full pott mot Ryssland i torsdags stod Salo utanför laguppställningen. När Finland tar flyget till Stockholm och fortsätter turneringen på lördag mot Tjeckien lär Salo glida in på isen för att debutera i a-landslaget.

– Man blev spelhungrig då man följde med matchen mot Ryssland. Man vill bara hoppa in och göra sin egen insats. Jag är väldigt taggad för debuten, säger Salo till Yle Sporten.

– Det känns som att man har gjort någonting rätt då man får den här belöningen, och det är en stor ära för mig.

Nöjd med flytten till SaiPa

Salo debuterade i FM-ligan redan som 16-åring för sitt Vasa Sport. Inför förra säsongen valde han att lämna Vasa för spel i SaiPa.

Salo, som draftades av New York Islanders i den andra rundan 2017, skrev på ett tvåårigt kontrakt med SaiPa.

– Det var klart att jag skulle bort från Sport, och jag tycker jag gjorde rätt val då det blev SaiPa. Jag har utvecklats mycket, fått spela mycket, fått en bra roll i laget och det ledde till att jag nu är här.

Statistiken ger också en klar fingervisning om att Salo har gått framåt i Villmanstrand. När ungefär en fjärdedel återstår av grundserien har han redan slagit sitt tidigare poängrekord. Hittills har han noterat 7+13 i grundserien – fyra poäng mer än hans notering från fjolårets säsong i SaiPa.

Landslagskallelsen kan vara betydelsefull också med tanke på kommande kontraktsförhandlingar då det nuvarande kontraktet går ut.

– Det är klart att det hjälper mycket att få spela för Lejonen och få visa upp sig här då det ska förhandlas om kontrakt för nästa år. Det höjer ju statusen, säger Salo.

"Lägga i högre växel"

I EHT-turneringen spelar Finland på lördag mot Tjeckien och på söndag mot Sverige. De flesta i truppen förväntas få speltid i två matcher, så också Salo.

– Det blir tuffa matcher. Det är skickliga och snabba spelare som vi ställs mot, så man får bara steppa upp lite själv och lägga i en högre växel. Jag tycker att jag spelar på en högre nivå då motståndet blir hårdare, det är bara att ge allt i varje byte.

Salo berömmer också stämningen i landslagstruppen efter de första dagarna tillsammans med laget.

– Det var lite nervöst att komma med för första gången, men genast efter första träningen kände man att det är lättare att komma in i laget. Man lär känna spelarna bättre då man får jobba och träna tillsammans.

Helgens program:

Lördag: Finland–Tjeckien (kl 13.30), Sverige–Ryssland (kl 17.15).

Söndag: Ryssland–Tjeckien (kl 13.15), Sverige–Finland (kl 16.45).

Yle Arenan och TV2 direktsänder samtliga matcher från EHT-turneringen i Sverige under helgen – Chriso Vuojärvi och Mattias Simonsen kommenterar på svenska.