Hoppa till huvudinnehåll

Se bilderna från årets debattfinal

Skolornas Debatt-tävling
Albert Söderback, Alva Kahnberg och Linus Höglund från Ålands lyceum tog hem segern med höga poäng. En debattglad trio som helt tydligt njöt av att vässa sina argument. Skolornas Debatt-tävling Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Varje år ordnar Finlans Svenska Skolungdomsförbund, FSS och Svensk Ungdom en debatt-tävling mellan alla andra stadiets utbildningar i Svenskfinland.

I årets debattfinal möttes Tölö gymnasium, Kristinestads gymnasium, Lovisa gymnasium och Ålands lyceum. När de här ungdomarna debatterar är tonen artig och respektfull och alla följer spelreglerna. Debattörerna är pålästa och har god debatt-teknik. Dessutom har de glimten i ögat och njuter av att stå scen och argumentera.

Själv modererade jag debatten efter ett noggrant schema och med sträng tidtabell. Debattörerna höll god min fast jag ställvis hade svårt att följa schemat. Med mig hade jag vår mediepraktikant Alexandra Stjernberg från Prakticum. Hon har tagit alla bilder.

Debatt-tävlingen 2020
Ron Nyström från Lovisa och Frida Rosenback från Kristinestad tävlar i sten-sax-påse för att avgöra vem som debatterar för eller emot avgiftsfria studier på andra stadiet. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Lagen vet inte debattämnet i förväg och får förbereda sig i fem minuter före debatten.

Debatt-tävlingen 2020
Emilia Söderlund, Sofia Finnström och Frida Rosenback från Kristinestad går igenom sina argument mot avgiftsfria studier på andra stadiet. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Efter det får båda lagen hålla var sin öppning på en minut där man motiverar sina åsikter i ämnet.

Efter det följer det som kallas för Blixtdebatt där varje debattdeltagare får argumentera för sin sak i 30 sekunder.

Debatt-tävlingen 2020
Rasmus Åminne, Robin Frejborg och Ron Nyström från Lovisa planerar sin debattstrategi för avgiftsfria studier på andra stadiet. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Sedan får lagen en två minuters tankepaus för att vässa sina argument och efter det är det dags för den öppna debatten på fem minuter där debattörerna ber om ordet genom att räcka upp handen.

Debatt-tävlingen 2020
Lagen får söka information på nätet under sin planering, men inte under debatten. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Avslutningsvis får båda lagen hålla varsin avslutande taltur på en minut och efter det drar sig domarna tillbaka för att döma.

Domarna dömer debatten i fyra kategorier och varje kategori ger 1-10 poäng.

Debatt-tävling
Adele Westerlund, Sara Moring och Simon Perret från Tölö gymnasium fick i uppgift att debattera för laglig snusförsäljning i Finland Debatt-tävling Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt
Debatt-tävling
Linus Höglund från Ålands lyceum argumenterar mot snus. Debatt-tävling Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

De olika kategorierna fär bedömning är:

1. Innehåll, hur bra känner laget till innehållet i frågan man debatterar.

2. Konsekvens i talturerna, hur bra laget klarar av att koordinera sina argument och hålla sig till ämnet.

3. Lagarbete och förmåga att reagera, hur väl tar laget fasta på det som motståndarlaget har sagt och hur bra klarar laget av att vara ett team som delar på debattuppgiften.

4. Språk och vältalighet, hur vårdat språk använder debattörerna.

Debatt-tävlingen 2020
I debattfinalens final tävlade Kristinestad mot Åland om huruvida körkortsåldern borde sänkas till 16. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Domarna får ge minuspoäng om deltagarna använder sig för mycket av finska eller engelska ord. Poängsättningen påverkas också negativt om lagen talar förbi ämnet. Lagen får inte ta till osakligheter, tala på varandra eller strunta i debattledarens tilldelande av talturer.

Debatt-tävlingen 2020
Domarna serverades bananer och andra godsaker. I juryn satt bibliotekarien Tobias Larsson, modersmålsläraren Maria Ahvonen, Hbls ledarskribent Torsten Fagerholm och Svensk Ungdoms ordförande Frida Sigfrids. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt
Debatt-tävlingen 2020
En viktig regel är att be om taltur och inte tala i mun på varandra. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt
Debatt-tävling
Debattfinalen arrangeras varje år av Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Svensk Ungdom och finalen har flera år i rad ordnats i Tölö gymnasium i Helsingfors. Debatt-tävling Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt
Debatt-tävlingen 2020
Alexander Beijar har i två år ansvaret för arrangemangen och jag har modererat tävlingen tre gånger och snart börjar jag lära mig alla detaljerna. Debatt-tävlingen 2020 Bild: Alexandra Stjernberg/ Yle debatt

Själv har jag jobbat som debattledare på Svenska Yle i flera år och lärt mig att tala är guld och tiga är silver. Det är viktigt att kunna föra fram sin talan och vara välformulerad. Man brukar säga att en del personer har fått talets gåva, men egentligen handlar det inte om en gåva utan en färdighet som man kan lära sig.

För mig är det varje år lika roligt att följa med tävlingen och fascineras av hur välformulerade dagens unga är.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquizet: COVID-19, damfotboll och Julian Assange

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Se bilderna från årets debattfinal

  Vår praktikant Alexandra Stjernberg fotograferade debatten.

  I debattfinalen möttes Tölö gymnasium, Kristinestads gymnasium, Lovisa gymnasium och Ålands lyceum. När de här ungdomarna debatterar är tonen artig och respektfull. Debattörerna är pålästa och har god debatt-teknik. Dessutom har de glimten i ögat och njuter av att stå scen och argumentera.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan

 • Nyhetsquizet: COVID-19, damfotboll och Julian Assange

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquizet: Syrien, Grönland och påhittig tv-stjärna

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Historisk valseger, åtalad minister och studiestress

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Se bilderna från årets debattfinal

  Vår praktikant Alexandra Stjernberg fotograferade debatten.

  I debattfinalen möttes Tölö gymnasium, Kristinestads gymnasium, Lovisa gymnasium och Ålands lyceum. När de här ungdomarna debatterar är tonen artig och respektfull. Debattörerna är pålästa och har god debatt-teknik. Dessutom har de glimten i ögat och njuter av att stå scen och argumentera.

 • Nyhetsquizet: Primärval, snus och syntetisk bensin

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Förintelsen, fredsförslag och farligt virus

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Fyrk, folkmängd och farlig farsot

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Vulkanutbrott, klimat och oscarsnomineringar

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Attacker, religion och strömavbrott

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Rökning, ny regering och vulkanutbrott

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Regeringskris, klimatmöte och Pisa-resultat

  En frågesport för dig som vill testa din nyhetskunskap.

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.