Hoppa till huvudinnehåll

Slutgiltigt nej från Försvarsmakten: Diabetiker får inte göra militärtjänst

Beväringar i kamouflagekläder, hjälmar och med gevär går på en väg.
Beväringar under en krigsövning nära Kouvola. Arkivbild. Beväringar i kamouflagekläder, hjälmar och med gevär går på en väg. Bild: Lehtikuva beväringar,beväringstjänst,militärtjänst,manövrer

Diabetiker kan i fortsättningen inte göra militärtjänst. Beslutet fattades av Försvarsmakten efter en specialgranskning, enligt vilken riskerna för tjänstgöringssäkerheten är för stora.

Redan i februari i fjol fattade Försvarsmakten beslut om att de som har diabetes inte kan fullgöra militärtjänsten på grund av risker för tjänstgöringssäkerheten. Nu kommer praxisen att bli bestående – diabetiker är alltså hädanefter befriade från militärtjänst under fredstid.

Mellan 2001 och 2017 kunde diabetiker enligt Försvarsmaktens specialdirektiv göra militärtjänsten frivilligt, om de inte hade några följdsjukdomar och deras sockerbalans var god.

Enligt Försvarsmakten genomgick drygt hundra på hälsogrunder utvalda frivilliga diabetiker militärtjänsten under dessa sjutton år.

Försvarsmakten uppger att även om det arrangerades stödfunktioner som exempelvis rådgivande telefon, förekom det komplikationer relaterade till diabetes.

Framtida möjligheter utreddes

År 2018 satte Försvarsmakten igång en utredning om möjligheterna till fortsatta tjänstgöringsmöjligheter för diabetiker, men Huvudstaben beslöt att avsluta experimentet år 2018.

På försvarsminister Antti Kaikkonens (C) initiativ genomfördes ännu under hösten en specialgranskning då man också granskade läget i de andra nordiska länderna. Men också då var bedömningen att riskerna för diabetikers tjänstgöringssäkerhet är för stora.

Diabetesförbundet missnöjt

Enligt Diabetesförbundet är beslutet en besvikelse för många diabetiker.

– Unga diabetiker har upprepade gånger tagit kontakt med oss och frågat om det är något vi kan göra. Jag förstår dem väl, för många unga är det en svår sits att lämnas utanför militärtjänstgöringen, säger Laura Tuominen-Lozic, sakkunnig på Diabetesförbundet, i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes