Hoppa till huvudinnehåll

Sverige vill underlätta att ge Finland militär hjälp

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist vill ge en signal till omvärlden om att Sverige och Finland samarbetar på allvar. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist. Bild: EPA/ERIK SIMANDER / TT SWEDEN OUT Peter Hultqvist,Sverige

Den svenska regeringen vill göra det lättare att stödja Finland militärt, rapporterar SVT.

Den svenska regeringen har i dag presenterat ett förslag om att kunna ta beslut om stödja Finland med väpnade styrkor i händelse av ett angrepp, utan att först få klartecken från Sveriges riksdag.

Ändringen är tänkt att träda i kraft i augusti i år.

Den svenska regeringen ska också kunna begära hjälp från Finland ifall Sverige utsätts för ett angrepp eller en kränkning.

Enligt Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist handlar det om att ge omvärlden en signal att länderna samarbetar på allvar, och att också höja tröskeln för eventuella konflikter.

– Det måste ju vara så att krisen inte är över när man fattar beslutet. Här måste det till en snabbhet om man ska kunna hjälpa varandra med omedelbar verkan, säger Hultqvist till SVT.

Förändringen gäller endast vid en kränkning eller motsvarande. Vid krigssituationer är det fortfarande Sveriges riksdag som fattar beslut om militärt stöd.

Sverige och Finland har sedan 2014 fördjupat sitt försvarssamarbete.