Hoppa till huvudinnehåll

TPS succémålvakt från Sverige: "Att få komma hit och bli förstemålvakt direkt var exakt det jag ville"

Erik Källgren
Svensken har hittills en räddningsprocent på 92,20. Erik Källgren Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press TPS (ishockey herrar),Erik Källgren

När TPS ordinarie förstemålvakt Rasmus Tirronen blev långtidsskadad lånades Erik Källgren in från Växjö Lakers. För 23-åringen, som är hockeyfostrad i Stockholm, kom den här chansen som på beställning.

– Det var jättekul att TPS hörde av sig. Jag hade suttit på bänken en längre tid i Växjö och att då få komma hit och bli förstemålvakt direkt var exakt det jag ville.

Att få ett så stort ansvar direkt i ett lag, som dessutom verkligen måste vinna matcher, kan snabbt förvandlas till en rejäl uppförsbacke om man inte levererar. Det här var dock ingenting som skrämde Erik Källgren.

– Jag såg mer på det som en utmaning och att försöka komma in med lite ny energi. Om man som målvakt börjar fundera för mycket blir det lätt en press på sig själv, så jag försökte mest fokusera på hur kul det skulle bli att få spela igen. Bara slappna av och försöka njuta. Det kan låta klyschigt, men det var så jag försökte tänka.

Erik Källgren
Erik Källgren har fått ett stort förtroende i TPS. Erik Källgren Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Erik Källgren,TPS (ishockey herrar)

Ny energi är också precis vad målvakten har bidragit med. Sedan hans ankomst har Åboklubben vunnit tre av sju matcher. Svensken har så här långt en räddningsprocent på 92,20.

– Det har varit jättekul. Man känner att TPS är en klubb med stor tradition och det har helt klart varit utvecklande för mig att komma hit. Jag tycker också att ligan här är rolig att spela i.

Källgren: "Norrena har redan lyft mitt spel"

En annan sak som underlättade Källgrens flytt till Åbo och FM-ligan stavas Fredrik Norrena.

– Att just Norrena är målvaktstränare här bidrog verkligen till att det kändes helt rätt att komma hit. Jag såg många matcher när Norrena spelade för Linköping. Norrena kunde vara ganska hetlevrad, men han gjorde allt för att vinna. Att han nu får ge sin syn på mitt spel och vad jag borde förbättra har redan lyft mitt spel.

Fredrik Norrena, TPS bänk 2014.
Att just Fredrik Norrena är TPS målvaktstränare var en stark bidragande faktor till att Erik Källgren valde att flytta till Åboklubben. Fredrik Norrena, TPS bänk 2014. Bild: All Over Press / Juha Tamminen Fredrik Norrena

Erik Källgren har fått ett stort förtroende och TPS scout Tomi Kallio var tydlig med att det var ett lätt beslut att förlänga målvaktens korttidskontrakt till ett som gäller resten av den här säsongen.

Kallio beskriver den 191 centimeter långa målvakten som en trygg sista utpost som skapar ett lugn för lagets försvarsspel. Själv tycker han att han är bra på att läsa spelet.

– Till att börja med har jag storleken till min fördel. Sedan är jag också ganska tajt i mitt spel. Jag far inte runt mer än jag behöver. Jag tycker också att jag rör mig bra i sidled.

Draftad av NHL-laget Arizona Coyotes

Erik Källgren är draftad av NHL-laget Arizona Coyotes och hans meriter innan TPS är bland annat utmärkelsen bästa målvakt i den svenska juniorligan under säsongen 2014/2015. Han har också redan hunnit med en sväng till Nordamerika, där han spelade några matcher i farmarligorna AHL och ECHL.

– Nästa säsong återvänder jag till Växjö, men man vet aldrig var framtiden tar en. Skulle chansen finnas och det skulle kännas rätt är det absolut möjligt att jag hamnar här i Åbo igen.

Om det blir mer spel i TPS i framtiden återstår att se, men uppenbart är i alla fall att Erik Källgren just nu trivs väldigt bra i Åbo.

– Åbo påminner väldigt mycket om Sverige. Det underlättar också mycket att det finns så många svenskar i laget och att Norrena också pratar svenska med mig. På det sättet har det varit en väldigt enkel övergång.

Utöver Erik Källgren finns även svenskarna Henrik Larsson, Filip Windlert och Jens Olsson i laget. I truppen ingår också finlandssvenskarna Rasmus Tirronen och Tony Sund.

Erik Källgren lyfter också fram att han fick ett varmt mottagande av supportrarna.

– När jag kom till TPS skrev många till mig på sociala medier och var väldigt schyssta. Så jag har fått ett väldigt positivt intryck av fansen här.

TPS målvakt Erik Källgren och back Henrik Larsson
TPS Erik Källgren och Henrik Larsson utanför Åbohallen. TPS målvakt Erik Källgren och back Henrik Larsson Bild: Yle/Peter Karlberg Erik Källgren,Henrik Larsson,TPS Erik Källgren och Henrik Larsson

TPS-backen och landsmannen Henrik Larsson hade bra koll på Källgren från tiden i HockeyAllsvenskan när målvakten spelade för AIK och Larsson för Karlskoga.

– Jag visste vilken kaliber han är av och hans spel har sett väldigt stabilt ut. Han har helt klart skapat en trygghet för oss. Erik har varit grym för oss och han är lika grymt bra som människa, så det har varit riktigt kul att ha honom här.

TPS förlängde nyligen Henrik Larssons kontrakt och hittills har han mäktat med tre mål och 28 passningspoäng på 47 ligamatcher. Ett facit som placerar honom på en tredje plats i FM-ligans poängliga för backar.

Backens starka säsong i TPS-tröjan har uppmärksammats i Sverige, där det skrivits att han borde få chansen i Tre Kronor.

– Jag har haft tränarstabens förtroende hela säsongen och känner man att man har det växer man som spelare. Då vågar man spela sitt spel och det är den största faktorn till att det har gått så bra för mig här i TPS, säger 25-åringen från Karlskoga.

Larsson: "Vi har visat en stark moral"

TPS säsong har minst sagt varit turbulent. Laget har bland annat fått in en ny huvudtränare, flera spelare har lämnat och flera nya har kommit in. Dessutom var TPS länge jumbo i ligan.

– Man kan inte gå runt och tänka fan vad sämst vi är. Man måste resa sig och det känns som att vi har ryckt upp oss den senaste tiden. Vi har visat en stark moral och det är också därför vi nu nosar på en slutspelsplats. Matchen senast mot KooKoo (0-5) var ett riktigt bottennapp, men om vi snabbt kan studsa tillbaka har vi absolut en bra chans att nå slutspel, säger Henrik Larsson.

Henrik Larsson, TPS
Henrik Larsson gör succé i TPS och är en viktig kugge både som back och i powerplay. Henrik Larsson, TPS Bild: Kuvavain/Hannu Luostarinen / All Over Press Henrik Larsson,TPS (ishockey herrar),Henrik Larsson, TPS

Inför fredagens bortamatch mot HIFK är TPS elva i ligatabellen, sex poäng efter tian Ässät som för tillfället har den sista slutspelsplatsen.

– Vi har 13 matcher kvar, så det är väldigt mycket poäng kvar att slåss om. När vi gör det vi ska och håller oss till vårt spel kan vi slå alla lag i den här ligan. Får vi ihop alla pusselbitar ser jag inte varför vi inte skulle nå slutspel, säger Erik Källgren.

Ässät och TPS gör upp om den sista slutspelsplatsen

TPS sista grundseriematch spelas den 14 mars och noterbart är att av de 13 matcher som laget har kvar är tre mot Ässät.

– Ska vi nå slutspel blir det extremt viktigt att vinna de tre matcherna. Så vi kommer att scouta Ässät extra mycket, inte minst inför nästa veckas dubbelmöte mot dem, säger Henrik Larsson.