Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterns Mai Kivelä samlar in namn i riksdagen för att förnya abortlagen

Gravid kvinna.
Abortlagen från 1970 anses föråldrad och kränkande. Den stämmer inte överens med samtida praxis. Gravid kvinna. Bild: Yle / Grafiikka graviditet,abort

Vänsterförbundets riksdagsledamot Mai Kivelä samlar in underskrifter i riksdagen för att förnya abortlagen från 1970 som anses föråldrad.

I fokus i Kiveläs lagförslag är att trygga den gravidas självbestämmanderätt. Kivelä anser att den nuvarande lagen är kränkande för den gravida.

- För många är det överraskning att Finland har bland de striktaste abortlagarna i Europa, skriver Kivelä i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamoten vill att den nya lagen bättre ska motsvara nuvarande praxis. I praktiken får alla som önskar en abort i dag före den tolfte graviditetsveckan, men den nuvarande lagen kräver utlåtande av två läkare och att man uppger grunder för aborten.

- Vi har alltså inte fri abort eftersom den gravidas egen vilja inte räcker för att få en abort, skriver Kivelä.

Kivelä anser att det är en fråga om mänskliga rättigheter och att den gravida inte ska behöva redogöra för sin livssituation för en läkare, att det är onödigt och kränkande. Hon understryker att inte heller många läkare vill bedöma människors mycket personliga val, utan ge dem vård.

- Att försvara aborträtten är beklagligt aktuellt fortfarande, skriver Kivelä.

Lagen anses föråldrad

Flera experter har kritiserat den nuvarande abortlagen som föråldrad, bland annat i fjol våras i en artikel i Lääkärilehti och till Yle.

Man anser bland annat att de begränsningar som gäller aborter delvis borde upphävas.

Lagen från 1970 stiftades i en tid då aborter gjordes som kirurgiska ingrepp på sjukhus. Idag görs de flesta aborterna medicinskt i ett tidigt skede av graviditeten.

Läs också