Hoppa till huvudinnehåll

Vilken ritad figur ledde Oscarsgalan och vem dök upp drogad på röda mattan? Testa vad du vet om Oscarsgalan!

Guldfärgad Oscarsstaty
Guldfärgad Oscarsstaty Bild: imago/Future Image/ All Over Press Oscar,Oscarsgalan 2019

Filmvärldens mest åtrådda pris, Oscarsstayetten, delas ut i år för 92:a gången. Oscargalan sänds på Yle Arenan och på Yle Teema Fem natten till måndag 10.2 med start kl. 01.30. Men hur mycket vet du om Oscars egentligen? Testa dina kunskaper i vårt quiz!

1. Scarlett Johansson fick i år två Oscarsnomineringar, en för bästa huvudroll i filmen Marriage Story och en för bästa kvinnliga biroll i filmen Jojo Rabbit. Vem har tidigare lyckats få en dubbel nominering under ett och samma år?

2. Årets Oscarnominerade Adam Driver, Rian Johnson och Laura Dern har en film gemensam - vilken?

3. Foley-artisten Heikki Kossi gör ljudeffekter i Finland i sin egen studio. Han har gjort ljudeffekter till två av årets Oscarsnominerade filmer. Vilken av dessa tre har han gjort ljudeffekter till?

4. Vilken animerad figur har fungerat som konferencier för Oscarsgalan?

5. Trent Reznor från bandet Nine Inch Nails har förutom många musikpris också fått en Oscar för bästa musik. Men för vilken film?

6. Tre filmer delar första plats på listan över de filmer som vunnit flest Oscars (11 Oscars för var och en). Vilken film hör inte hit?

7. Kompositören John Williams har blivit Oscarsnominerad över 50 gånger, fem gånger har han vunnit en Oscar. För vilken klassikerfilm fick han inte ens en nominering?

8. Genom hela Oscars historia är det endast en enda gång som ett par har haft var sin regisserade film nominerad i samma kategori samma år. Vilket par?

9. En av de här skådespelarna har aldrig vunnit en Oscar. Vem?

10. Hur många kvinnor har varit nominerade i kategorin Bästa regi under Oscargalans historia?

11. Vilken film vann den allra första Oscarn i kategorin Bästa animation?

12. Utländska filmer har börjat få mera synlighet i Oscarssammanhang. Den mexikanska Roma och polska Cold War år 2019, och nu sydkoreanska Parasite i år. Vilket land av dessa tre har fått flest Oscarsnomineringar?

13. Skräckfilmer har aldrig fått speciellt stor uppmärksamhet på Oscarsgalan. Vilken är den enda skräckfilm, som någonsin har vunnit en Oscar i kategorin Bästa film?

14. På röda mattan har man genom åren sett alla möjliga besökare. Vilken duo dök upp på röda mattan utklädda till kvinnor och påverkade av LSD?

Quizet är en översättning av Yle Teemas Oscarsquiz. Frågorna är sammanställda av Heidi Välkkilä och Emmi Lehikoinen.

Rättelse i fråga nr 13: Årtalet som nämns i svaret är 1992 och inte 1982.