Hoppa till huvudinnehåll

Vintern kräver varma smörgåsar vid öppen eld – testa Strömsös fyllda tyska macka

Ibland måste man tänja på gränserna och testa nya smakkombinationer. Krämigheten i majonnäsen och senapen och syrligheten i äpplet och surkålen lyfter den här smörgåsen till en ny nivå.

Tyska mackan

Ingredienser, 4 portioner:

  • 8 skivor levain surdegsbröd (eller annat motsvarande bröd)
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk majonnäs
  • 8 skivor rökt skinka
  • 100 gr emmentaler
  • 2 saltgurkor (tunt skivade på längden)
  • 1 grönt äpple (skivat i 8 skivor)
  • 200 gram surkål
Smörgås med kål på fat
Smörgås med kål på fat Bild: Carina Ahlskog/Yle smörgås,Kål,bröd,Strömsö,ost,utflykter

Gör så här:

  1. Bred brödskivorna med majonnäs och dijonsenap, lägg sedan ost, skinka äpple, saltgurka och surkål i jämna fina lager och avsluta med en andra skiva bröd. (Tänk på att det som inte behöver så mycket värme hamnar närmare mitten som t ex äpple och surkål)
  2. Grilla i smörgåsjärn, smörgåsgrill eller i halster ca 2 minuter på vardera sida.
Elin Skagersten-Ström och Anders Samuelsson grillar smörgås på öppen eld på stranden vid Strömsö.
Elin Skagersten-Ström och Anders Samuelsson grillar smörgås på öppen eld på stranden vid Strömsö. Bild: Carina Ahlskog/Yle Strömsö,grillning,smörgås,Elin Skagersten-Ström,Anders Samuelsson,vitkål

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept