Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Felaktiga påståenden om Spotlights program

På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar.
På blå bakgrund en vit ruta med texten Yle svarar. Yle

Vi publicerar skriverier, svar och rättelser som Yle skickat till tidningar. Det här svaret skickades till Landsbygdens Folk den 7.2.2020.

Ledarskribent Micke Godtfredsen ifrågasätter i Landsbygdens Folk 6.2.2020 delar av Spotlights program om djurproduktionen och djurens välfärd i Finland.

Bland annat menar skribenten att WWF:s rödlistning av finskt kött i den svenska köttguiden hänger samman med falska påståenden om soja i utfordringen av nötdjur. Spotlights redaktion har under arbetet med programmet konsulterat WWF om anledningen till rödlistningen. Enligt ett svar från organisationen handlar det framförallt om bristen på regler för lösgående grisning.

Vidare menar Godtfredsen att beredningen av den nya djurskyddslagen aldrig blev klar och att det således inte går att tala om “den nya djurskyddslagen”. Beredningen av lagen om djurens välfärd blev klar, men föll på grund av att landskapsreformen och regeringen föll. Det förslag som tas upp till behandling kommer att vara samma som det som föll, med några enstaka justeringar från senaste remissrunda. Justeringarna gäller inte grisningen, vilket specialsakkunniga på Jord- och skogsbruksministeriet bekräftat för redaktionen.

Skribenten frågar också hur den enskilda husdjursproducenten kan bära skulden för bedövningen med koldioxid som utförs på slakterierna. Något sådant har vi aldrig påstått i programmet. Tvärtom frågar vi EU, slakterierna och jordbruksministern.

Det är heller inte programmet Spotlight, eller journalisten som påstår att bedövning med koldioxid är problematisk. Redan 2004 uttalade sig den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, om gasen och betonade att utveckling av alternativ borde vara högt prioriterad. Vi visar i programmet att utvecklingen av alternativ inte prioriteras av någon för närvarande.

Heidi Grandell-Sonck
producent, Yle Spotlight
Svenska Yle

Läs också

Bolaget

 • Svenska Yle lanserar mästarkurs för finlandssvenska manusförfattare

  Mästerkurs ska ge fler TV-manus på svenska.

  Med hjälp av internationella mentorer i toppklass, individuell konceptutveckling och seminarier hoppas Svenska Yle och Kulturfonden fördjupa kunskapen om manusarbete och höja kompetensen bland finlandssvenska tv-manusförfattare. Projektet går under namnet Serieverkstaden och inleds i höst.

 • OS 2022–2024 och rejält med vintergrenar – Yle säkerställer att alla har tillgång till sportögonblick

  Yle visar både vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024.

  Yle har ingått ett betydande sändningsavtal för många intressanta idrottsevenemang och -grenar och säkerställer att bänkidrottarna kan ta del av oförglömliga stunder långt in i framtiden. Utöver OS i Tokyo i år kommer även vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024 att visas på Yles kanaler. Dessutom kommer Yle att fram till 2024 sända världscupen i skidsport i Österrike som det internationella skidförbundet FIS arrangerar.

 • Yle har tecknat hyresavtal angående utrymmen i Wasa Station

  En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell 2023.

  Yle och byggnadsföretaget YIT har undertecknat ett hyresavtal enligt vilket Yles verksamhet i Vasa flyttar till Wasa Station ifall byggplanerna förverkligas. En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell tidigast hösten 2023. Yle äger i dag fastigheten på Abborrvägen i Vasa där bolaget verkar.