Hoppa till huvudinnehåll

Byabråk i Kazakstan - minst åtta döda, ett 40-tal skadade och tiotals hus stuckna i brand

Kazakstan, staden Almaty och byn Masantji utmärkt på kartan. Också grannlandet Kirgizistan är utmärkt.
Dunganer i byn Masantji, cirka 260 kilometer väster om Almaty, råkade speciellt illa ut. Kazakstan, staden Almaty och byn Masantji utmärkt på kartan. Också grannlandet Kirgizistan är utmärkt. Bild: Google Kazakstan

Ett bråk i en by i södra Kazakstan ser ut att ha fått förödande följder när incidenten ledde till hämndräder mot dunganer, en minoritet med kinesiska rötter. På lördag morgon sade president Kasym-Zjomart Tokajev att polisen och nationalgardet fått situationen "under kontroll".

Minst åtta personer dödades och åtminstone ett 40-tal skadades i sammandrabbningar i och kring byn Masantji, ungefär 260 kilometer väster om Kazakstans tidigare huvudstad Almaty på fredag kväll.

Dessutom stacks tiotals hem, affärer och bilar i brand i bråken där hundratals människor var inblandade. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till kazakstanska myndigheter.

I den drabbade provinsen Zjambyl, intill gränsen mot Kirgizistan, bor många dunganer. De är för det mesta muslimer, precis som majoriteten av kazakstanierna, men dunganerna är en folkgrupp med kinesiska rötter.

Uppgifterna om hur det hela började och hur eller vart sammandrabbningarna spreds är osäkra.

Videor i sociala medier visar unga män, en del med käppar i händerna, som marscherar längs vägar där butiker och bostadshus står i brand.

AFP citerar lokala källor som säger att sammandrabbningarna började då dunganer misshandlade en äldre kazak i Masantji. De ska också ha gett sig på mannens söner och på poliser som kom till platsen.

Den här incidenten tycks sedan ha lett till hämndräder mot hem och affärslokaler som tillhör dunganer.

I sociala medier rapporterade människor senare att räderna också skulle ha haft att skaffa med coronaviruset och att människor av kinesisk börd skulle ha blivit mål för räderna av den anledningen, men myndigheterna har inte kommenterat uppgifterna.

Regeringen i Almaty samlades till krismöte på lördag morgon på grund av oroligheterna. Landets president Kasym-Zjomart Tokajev lovade att händelserna utreds.

Han sade sig också ha uppmanat myndigheterna att åtala de personer som sprider hatpropaganda. Enligt Tokajev hade polisen och nationalgardet nu fått situationen under kontroll.

Källor: AFP, RFE, AP

Läs också