Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump ger sparken åt två riksrättsvittnen

Gordon Sondland och Alexander Vindman.
Gordon Sondland (vä.) och Alexander Vindman, som båda vittnade mot president Donald Trump i riksrättsprocessen, blir av med sina uppdrag. Gordon Sondland och Alexander Vindman. Bild: EPA Gordon Sondland,Alexander Vindman

USA:s president Donald Trump har gett sparken åt två vittnen som vittnade i riksrättsprocessen mot honom.

Trump uppges vilja se en omorganisering av arbetsstyrkan efter att han i onsdags blev friad av senaten i riksrättsprocessen.

Både överstelöjtnant Alexander S. Vindman, som var Europa-topprådgivare vid USA:s nationella säkerhetsråd NSC, och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland har blivit ombedda att gå. Även Vindmans tvillingbror Yevgeny Vindman, som också jobbade på NSC, tvingades lämna Vita huset.

Alexander Vindman, som vittnade om telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskij, avskedades eftersom han sagt sanningen, säger Vindmans advokat David Pressman i ett uttalande.

Även Gordon Sondland, som vittnade om att Trumps personliga advokat pressade Ukraina med "tjänst och gentjänst", kommer att kallas hem.

- Jag meddelades i dag att presidenten har för avsikt att kalla hem mig med omedelbar verkan från tjänsten som USA:s ambassadör i EU, säger Sondland i ett uttalande.

Donald Trump har ännu inte kommenterat händelserna.

Källor: BBC, CNN, SVT