Hoppa till huvudinnehåll

Etnostress är en bekant känsla för Åbobon Niina Siivikko - "Jag funderar på om jag är en tillräckligt bra same"

Profilbild på Niina Siivikko vid Aura å.
Niina Siivikko besöker skolor för att berätta om samer. Profilbild på Niina Siivikko vid Aura å. Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle samer,Åbo

Den samiska kulturen är rätt osynlig i Åbo, även om det bor drygt 100 samer i staden. De samer som bor i Åbo har redan en längre tid önskat att staden skulle uppmärksamma samernas nationaldag på något sätt.

I år fattade Åbo stad beslutet att för första gången flagga den 6 februari, på samernas nationaldag. Den samiska flaggan vajade på broarna i Åbo centrum, tillsammans med Finlands flagga. Även Tammerfors och Helsingfors har flaggat på samernas nationaldag.

Niina Siivikko har bott i Åbo i drygt 10 år. Hon och många andra Åbobor ordnade en procession dagen till ära och vandrade över de flaggprydda broarna. Siivikko är ivrig över att samerna uppmärksammas på nationaldagen i Åbo.

- Man känner sig mer synlig, att man existerar.

Hon flyttade till Åbo av rätt typiska skäl. Hon var intresserad av kulturhistoria och jobbar nu med sin doktorsavhandling om hur samer porträtterades i finländsk media åren 1968 till 1982.

Niina Siivikko
Enligt Niina Siivikko lider en del samer av etnostress. Niina Siivikko Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle samer,Åbo

- Om man ska studera på ett universitet, så är vägen från Ivalo ganska lång oberoende.

Finländarna dåliga kunskaper om samer och den samiska kulturen

Enligt Niina Siivikko lider en del samer av etnostress. Det betyder att man oroar sig för sin egen minoritetskultur och dess överlevnad.

- Jag funderar på om jag är en tillräckligt bra same eller hurudan man ska vara. Då jag rör mig bland folk, så representerar jag alla samer, förklarar Siivikko.

Det finns relativt få samer i Åbo. Niina Siivikko är en av de mer synligare och besöker ofta skolor för att berätta om samer och den samiska kulturen. Men man hinner inte överallt.

- Då får jag dåligt samvete.

Etnostressen blir också värre av vetskapen om finländarnas dåliga kunskaper om samer och den samiska kulturen. De kunskaperna är oroväckande dåliga och det har Siivikko stött på också i Åbo. Den knappa mängd kunskap som folk har om samer brukar basera sig på stereotypier.

- Folk förstår kanske inte heller hur lite de vet om oss. Exempelvis så kan jag få frågan om hur många språk samerna talar i Finland, säger Siivikko.

Skolorna i Finland lär inte så mycket om samer och den samiska kulturen. Därför är kunskaperna så dåliga, tror Siivikko.

Samisk väggmural väcker glädje

Niina Siivikko vill visa en väggmural, som hittas på Gertrudsgatan i Åbo. Bilden berör speciellt samer, berättar hon.

Niina Siivikko presenterar en väggmural med samiska kopplingar.
Den här väggmuralen har stor betydelse för Niina Siivikko. Niina Siivikko presenterar en väggmural med samiska kopplingar. Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle samer,Åbo

Muralen skapades för ett par år sedan av konstnären Wasp Elder. Konstnären fick sin inspiration av en gammal svartvit bild, som är tagen av Eino Mäkinen. Ett par år senare såg en skoltsame väggmålningen och kände igen personerna - det var personens nära släktingar som hade avbildats på muralen. En vacker samisk mural hade alltså prytt husväggen i Åbo i ett par års tid.

Men muralens saga är snart all. Höghuset genomgår som bäst en fasadrenovering och i och med det försvinner också målningen.

- Det är jättesynd, säger Niina Siivikko.

Artikeln baserar sig på Etnostressi on tuttua turkulaiselle Niina Siivikolle: "Mietin, olenko tarpeeksi hyvä saamelainen" skriven av Lassi Lähteenmäki.

Läs också