Hoppa till huvudinnehåll

Fackförbundet Pro godkänner inte riksförlikningsmannens medlingsbud – strejk hotar

Kostymklädda män, och en kvinna, sitter runt ett bord.
Teknologiindustrins förhandlare Jarkko Ruohoniemi (t.j.) och chef för industrisektorn på fackförbundet Pro Anssi Vuorio (t.v.) förhandlar på riksförlikningsmannens byrå under ledning av förlikningsman Jukka Ahtela. Kostymklädda män, och en kvinna, sitter runt ett bord. Bild: Lehtikuva Fackförbundet Pro,Anssi Vuorio

Fackförbundet Pro godtar inte medlingsbudet i förhandlingarna mellan facket och Teknologiindustrin. Lösningen på tvisten mellan Pappersförbundet och Skogsindustrin skjuts upp till söndag.

Fackförbundet Pros styrelse har enhälligt förkastat medlingsbudet som förlikningsmannen lade fram till parterna i tvisten, Pro och Teknologiindustrin, natten till lördagen.

Arbetsgivarparten Teknologiindustrin var beredd att godkänna förslaget.

Enligt Pro skulle det medlingsbud som nu lades fram vara en försämring jämfört med det nuvarande kollektivavtalet.

– Medlingsbudet innehöll klara brister när det gäller arbetstiden och hur den fördelas: de så kallade konkurrenskraftstimmarna skulle förbli i kollektivavtalet i en form där den förlorade arbetsförtjänsten skulle vara till och med större än i det nuvarande avtalet , säger Pros ordförande Jorma Malinen, i ett pressmeddelande.

Enligt Malinen skulle arbetsgivaren ha haft möjlighet att ensidigt bestämma om att förlänga arbetstiden och lägga jobb på lediga dagar, till exempel vardagshelger, utan söndags- eller övertidsersättning.

Branschomfattande strejk hotar

De största tvistefrågorna under förhandlingarna har gällt löneförhöjningar och de extra timmarna man kom överens om i samband med konkurrenskraftsavtalet.

Pro har redan tidigare varslat om en strejk som ska inledas på måndag. Strejken berör 90 teknologiföretag och beräknas pågå i två veckor.

Nu meddelar facket om en ny strejk som innefattar hela teknologibranschen, det vill säga alla tjänstemän inom teknologiindustrins kollektivavtal. Strejken inleds den 24 februari och slutar den 1 mars.

Teknologiindustrin kallar fackets beslut upprörande.

– Medlingsbudet skulle ha gett tjänstemännen löneförhöjningar på 3,3 procent och konkurrenskraftstimmarna avlägsnades i sin tidigare form, säger Jarkko Ruohoniemi, förhandlingschef vid Teknologiindustrin, i ett pressmeddelande.

Enligt Ruohoniemi skulle arbetstidsfrågan i medlingsbudet ha lösts med element som ökar flexibiliteten och gynnar arbetstagarna.

Besked om pappersindustrin skjuts upp

Också Pappersförbundet och Skogsindustrin skulle svara på sitt medlingsbud i dag, men enligt riksförlikningsmannens byrå bad Pappersförbundet om tilläggstid. Förbundets styrelse kommer att behandla medlingsbudet på måndag.

Parterna ska sammanträda hos riksförlikningsmannen klockan 14 på söndag.

Pappersarbetarnas strejk inleddes i måndags medan Skogsindustrin har utlyst en tre dagars lockout från och med den 10 februari.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också