Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson missnöjd med säsongens första lopp – premiären gav inte en tid att jubla åt: ”Luften går ur en lite”

Camilla Richardsson grimaserar då hon springer över mållinjen.
Camilla Richardsson gjorde säsongsdebut i Nordenkampen. Camilla Richardsson grimaserar då hon springer över mållinjen. Bild: Lehtikuva friidrott,Camilla Richardsson

En tredje plats på 3000 meter var inget som värmde speciellt mycket för Camilla Richardsson i Nordenkampen. Richardsson var över nio sekunder långsammare än den danska segrarinnan Maja Alm. För Wilma Murto gav landskampen bästa resultatet på över ett år.

Med ett lyckat träningsläger i bagaget ställde sig Camilla Richardsson på startlinjen i dag och löpte 3000 meter i Nordenkampen som avgjordes i Helsingfors.

Richardsson var med marginal bästa finländska i loppet men fick ge sig mot en danska och en svenska.

Flerfaldiga orienteringsvärldsmästaren Maja Alm vann överlägset på tiden 9.09,24 medan tvåan Lisa Havell var drygt sju sekunder långsammare.

Richardsson förlorade i sin tur med dryga sekunden till Havell då hon korsade mållinjen som trea på tiden 9.18,59 – inte riktigt vad hon hade förväntat sig av säsongsdebuten.

– Det var ingen höjdare men heller ingen katastrof. Jag har haft ett jättebra träningsläger och är i form så tiden som Maja sprang på borde jag ha klarat av i dag, säger Richardsson till Yle Sporten.

Dagens tävling var den första av två under inomhussäsongen för Vasa IS-löparen. Nästa tävling är FM om en vecka.

– Det var synd att jag inte fick till det i dag då nästa tävling är 3000 meter i FM och där blir det troligtvis ett sololopp. Det är helt klart mycket tyngre, säger hon.

Camilla Richardsson löper i Nordenkampen.
Richardsson slutade trea i dagens tävling. Camilla Richardsson löper i Nordenkampen. Bild: Lehtikuva friidrott,Camilla Richardsson

Förväntningarna var höga efter bra träningsläger

Richardsson har spenderat stora delar av vintern i Dullstroom i Sydafrika. Efter ett lyckat träningsläger känner hon att hon är på gång, och därför grämer det också extra mycket att hon inte lyckades kapitalisera det i dag.

– Jag har gjort så väldigt bra träningar i Sydafrika så jag är inte orolig för formen, men det stör lite då jag vet vilken kapacitet jag har och vilka träningar jag har gjort i vinter.

– Förväntningarna var höga men resultatet blev mittemellan och luften går ur en lite. Inomhussäsongen har ändå inte så stor betydelse, man får ett litet avbrott i träningen och får upp lite tävlingsfart, säger hon.

Camilla Richardsson har redan börjat blicka mot sommaren. Siktet är inställt på att klara OS-gränsen 9.30 på 3000 meter hinder redan i början av juni.

– Om jag får fortsätta träna lika bra som i Dullstroom så kan det bli riktigt fina resultat i sommar men det är en lång väg dit, säger hon.

Återkomsten till Åbo har tagit Murto till en ny nivå

Stavhopparen Wilma Murto var desto mer nöjd med sin insats i Nordenkampen. Murto hoppade 460 som är det bästa hon gjort på över ett år och vann tävlingen.

– Tävlingen gick smidigt och jag är väldigt nöjd med att klara 460 och få testa på 470. På 470 fick jag inget försök som kändes nära men jag fick bra med information om vilken stav jag behöver på den höjden, säger hon.

Wilma Murto flyger över ribban.
Murto hoppade 460 i Nordenkampen. Wilma Murto flyger över ribban. Bild: Lehtikuva friidrott,stavhopp,Wilma Murto

Murto har några tunga säsonger och flera tränarbyten bakom sig. Nu är hon tillbaka i Åbo och tränar under Jarno Koivunens ledning.

– Jag är i balans och det är enkelt att göra saker bättre. Vardagen funkar väldigt bra och i Åbo har jag fint stöd för att kunna träna riktigt bra, säger hon.

När allt runt om kring fungerar börjar Murto igen satsa mot ännu högre höjder.

– Tidigare har 460 och 470 känts som en vits då jag bara hoppat 420–430. 470 har varit en utopi men nu är det fullt realistiskt och det känns bra, säger hon.

Finländskt juniorrekord av Blomqvist

För IK Falkens Nathalie Blomqvist fortsätter rekordslakten. I dag satte hon nytt finländskt rekord på 1500 meter i 19-årsklassen då hon klockades för 4.19,77.

– Det var bra draghjälp så jag kunde löpa avslappnat. Jag har gjort bra träningar och jag förväntade mig en tid under 4.20.

Hur tycker du att du ligger till jämfört med samma tid i fjol?

– Jag har nog utvecklats och min nivå börjar ligga under 4.20. Det ser bra ut, säger hon.

Samtliga resultat från Nordenkampen hittar ni här.