Hoppa till huvudinnehåll

Nya förhandlingar om NHL-spelarnas medverkan i OS – beskrivs som ett stort steg i rätt riktning för att få stjärnorna till Peking

Teemu Selänne i OS i Sotji
Senast NHL-spelarna var med i OS förde Teemu Selänne det finländska laget till brons. Teemu Selänne i OS i Sotji Bild: All Over Press Teemu Selänne,Finlands herrlandslag i ishockey

Kommer NHL-spelarna tillbaka till OS-hockeyn? Läget är låst, men hoppet har åtminstone tänts i veckan. Enligt kanadensiska Sportsnet är IOK benägna att gå NHL till mötes för att få med världens bästa spelare igen.

Efter fem olympiska ishockeyturneringar (mellan 1998 och 2014) med NHL-spelarnas stjärnglans saknades den helt och hållet under OS-hockeyn i Pyeongchang.

Nu uppger kanadensiska tv-kanalen Sportsnet att den internationella olympiska kommittén IOK och det internationella ishockeyförbundet IIHF träffade representanter för NHL och NHL-spelarnas organisation NHLPA den här veckan.

På bordet låg OS-turneringen 2022 i Peking. Enligt Sportsnet är IOK och IIHF villiga att få dit världens bästa ishockeyspelare.

IOK och IIHF sägs vara flexibla när det gäller att betala spelarnas försäkringar och resor och NHL:s rätt att använda olympiskt material för egen marknadsföring i sina kanaler.

De här frågorna löstes aldrig inför OS i Pyeongchang och det var en stor anledning till att NHL-spelarna inte fanns med i turneringen.

Finns stort frågetecken

Om det här skulle lösas kunde alltså Finland komma till spel med ett lag fyllt av stjärnor – bland annat Patrik Laine, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen och Sebastian Aho.

Enligt Sportsnet är veckans kontakt mellan parterna ett stort steg i rätt riktning, men det finns fortfarande frågetecken.

Bland annat vill NHL att spelarnas OS-deltagande ska finnas i ett nytt kollektivavtal med spelarfacket. Det nuvarande avtalet sträcker sig till slutet av säsongen 2021–2022 och spelarfacket har motsatt sig tanken på att tidigarelägga nya förhandlingar.

Representanter för NHL och NHLPA ska träffas i Toronto nästa vecka.

– Även om IOK gör allt vi ber om tror jag att det enda sättet att det blir spel i OS är om det är en del av en större förhandling med spelarfacket, säger vice-kommissionären Bill Daly.

NHL-kommissionären Gary Bettman har tidigare sagt att det inte är bra för ligan att tvingas pausa spelet i flera veckor på grund av OS.