Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Kan någon ge Therese Johaug en match? Pärmäkoski i elden igen efter vilodagen i går

Skidvärldscupen fortsätter i Falun med distanslopp. Finländarna med Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen i spetsen tar sig an en kanonbra norsk trio och en rysk trio av samma klass. Krista Pärmäkoski vilade i går och vad formen är i dag återstår att se. Toppdamerna försöker ge Therese Johaug en match.

Kl. 10.55 TV2 Längdåkning, 15 km masstart fri teknik, herrar

Referat: Leif Lampenius
Herrar, masstart: Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Lauri Lepistö, Lauri Vuorinen

Herrarna åker sin masstart på förmiddagen i Falun, damerna betydligt senare. Båda loppen verkar komma att gå i relativt varma förhållanden. Och trängsel kommer att råda. Det kan bli holmgång.

Iivo Niskanens och Perttu Hyvärinens ofta stiliga takter i distanslopp på sistone gör att vissa förhoppningar om rejäl medgång finns i luften också nu. Det här trots att det blev en masstart av det hela, trots att sträckan blev så kort, och trots att banan är så förenklad.

En norsk trio av kanonklass och en rysk trio som kan vara precis lika vass känns farliga inför just det här loppet. Norrmännen heter Röthe, Krüger och Holund, ryssarna Bolsjunov, Ustjugov och Spitsov.

Också sprintmeriterade åkare kan göra strålande ifrån sig i det ganska märkliga tävlingsupplägget.

Kl. 15.25 TV2 Längdåkning, 10 km masstart fri teknik, damer

Referat: Leif Lampenius
Damer, masstart: Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen, Laura Mononen, Johanna Matintalo, Katri Lylynperä

På damernas tia finns det knappast risk för råkurr i samma grad som i herrloppet. Orsaken är bekant och heter Therese Johaug. Hon visade sig i sprinten vara i utmärkt slag och hennes utgångsfart ska också på Lugnet kunna få bandet att tänjas ut.

Det finns i alla fall en handfull åkare som absolut bör ha som plan att följa och ge Johaug en match.

Ingvild Flugstad Östberg känner ingen överdriven respekt för den gamla goda kompisen och det gör inte Natalia Nepriajeva heller. Östberg är utvilad, Nepriajeva är det inte.

Krista Pärmäkoskis definitiva toppform kan vi få vänta på ännu i en vecka.

Ebba Andersson kommer att bäras fram av en dånande, kompakt publik, Charotte Kalla och Frida Karlsson likaså. Falun är en plats där svenskar lyckas så väldigt gärna och ofta också gör det. Vilket vi såg senast igår.

Läs också