Hoppa till huvudinnehåll

Drogundervisningen i skolan borde utvecklas, anser Pargasunga: "Man kunde informera mera om varför man inte ska använda droger"

En hand håller i en joint i förgrunden. I bakgrunden syns suddigt ett gäng ungdomar som sitter i en ring på en gräsmatta.
Illustrerande arkivbild. Drogbruk bland ungdomar har blivit allt vanligare i Pargas och i Åbo. De unga som Yle Åboland talat med säger att man borde satsa mera tid på undervisningen i skolorna. En hand håller i en joint i förgrunden. I bakgrunden syns suddigt ett gäng ungdomar som sitter i en ring på en gräsmatta. cannabis,Joint

Cannabis- och amfetaminbruket bland unga i Pargas och Åbo har blivit allt vanligare och kryper allt längre ner i åldrarna. Enligt polisen är det här ett stort problem, men vad säger ungdomarna själva om situationen?

Freja Karlsson och Marielle Lindholm är båda 15 år och går i nian på Sarlinska skolan i Pargas. I deras kompiskrets använder ingen droger så vitt de vet, men drogbruket har blivit ett allt vanligare samtalsämne med vännerna och inom den egna familjen.

- När föräldrar och föräldrars bekanta började fråga mig om vad jag vet om saken, det var då som jag själv märkte att det är en ganska stor grej, säger Lindholm.

Freja Karlsson och Marielle Lindholm, två tonåringar står framför dörrar till en skola.
Freja Karlsson och Marielle Lindholm tycker att man i skolan kunde tala ännu mera om drogbrukets konsekvenser i stället för att bara säga till ungdomar att de inte ska använda droger. Freja Karlsson och Marielle Lindholm, två tonåringar står framför dörrar till en skola. Bild: Pontus Nyqvist/Yle skolelever,Marielle Lindholm

På nätet hittar ungdomar lätt mer eller mindre pålitlig information om droger. Därför skulle det vara viktigt att skolan tar ansvar för att undervisa om droger. I sjuan börjar man tala om droger i hälsokunskapen, men Lindholm funderar att man kanske kunde börja lite med det redan i lågstadiet.

Utveckla informationen om droger

Lindholm och Karlsson anser att drogundervisningen i skolan överlag kunde utvecklas och fördjupas, i och med det faktum att droger bland ungdomar har blivit ett så utbrett problem i Pargas. En idé enligt dem är att ha personer som har missbrukat droger komma till skolan och berätta om sina erfarenheter.

Drogundervisningen kunde också spridas ut över en längre period så att den inte koncentreras till en enskild timme här och där utan att det tas upp kontinuerligt i skolan.

- Vi har egentligen ganska lite drogundervisning tycker jag, säger Karlsson.

- Man skulle kunna försöka få folk att förstå hur allvarlig situationen är och inte bara säga ”nej du ska inte ta droger, det är jättedåligt för dig” och that’s it, utan mer fördjupa varför man inte ska ta droger, tillägger Lindholm.

En vanlig missuppfattning är att det är lätt att upptäcka på utseendet eller beteendet vem som använder droger. Men flickorna håller inte med om att det finns en tydlig uppdelning mellan ungdomar som använder narkotika och de som inte gör det, utan gränserna är flytande.

- Det kan vara precis vem som helst, säger Karlsson.

För tillfället utreder polisen i Pargas ett omfattande narkotikafall där tiotals ungdomar är inblandade, de yngsta av dem är endast 14 år gamla. Lindholm och Karlsson talar mycket med sina kompisar om droger, till exempel orsaker till varför man skulle använda dem och vilka konsekvenser det kan leda till.

Grupptryck är vanligt bland ungdomar, och både Lindholm och Karlsson tror att det här kan vara en stark bidragande orsak till att unga börjar använda droger.

- Man vågar inte stå på sig och säga emot, säger Karlsson.

"Toppen av isberget"

Kriminalkomissarie Maria Sainio är utredningsledare för det senaste Pargasfallet, där tiotals ungdomar misstänks för narkotikabrott. Enligt Sainio är fallet inte unikt, utan tvärtom.

- Jag tror att det här bara är toppen av isberget.

Sainio säger att cannabis är den vanligaste drogen som används, särskilt bland de yngre ungdomarna. Bland lite äldre tonåringar, 17-18-år, kommer också amfetamin med i bilden.

Men de som blir gripna av polisen för drogrelaterade brott brukar ändå öppet berätta om sitt drogbruk.

Maria Sainio, en dam med kort, blont hår och svart tröja sitter vid sin dator.
Kriminalkommissarie Maria Sainio vid Pargaspolisen. Maria Sainio, en dam med kort, blont hår och svart tröja sitter vid sin dator. Bild: Pontus Nyqvist/Yle poliser,maria sainio

- Visst är det några som är så erfarna, om man kan säga så, som bara berättar det de vet att polisen vet om, men de flesta berättar vad de använt och med vem de använt. De berättar också varifrån de fått drogerna, och då tar vi kontakt med de personerna och förhör dem också, säger Sainio.

Samarbete med skolorna

Efter det senaste fallet gav polisen information om att de ska samarbeta med skol- och socialmyndigheterna för att förebygga drogbruket bland ungdomar – men kommer det här att hända?

- Vi tar gärna emot tips av skolorna, de jobbar ju med ungdomarna varje dag och de vet och ser, och det där borde vi föra vidare, säger Sainio.

Kommer ni att göra det då?

- Jo, jag hoppas vi har tid. Eller vi behöver hitta tid till det.