Hoppa till huvudinnehåll

Finland skickar inte en full trupp till den svensk-norska skidtouren – Frida Karlsson tillåts endast delta i två lopp: "Har en plan för henne"

Iivo Niskanen stod för en vass upphämtning.
Iivo Niskanen finns med i den finländska truppen. Iivo Niskanen stod för en vass upphämtning. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/AOP Iivo Niskanen

Finland skickar en trupp på fyra damer och fyra herrar till den nya skandinaviska skidtouren som kör igång i Östersund på lördag. I den svenska truppen finns Frida Karlsson med – men bara till de två första loppen.

Världscupen i längdskidåkning fortsätter med en ny skidtour som startar nästa helg.

Det handlar om Ski Tour 2020, som omfattar totalt sex lopp på en dryg vecka i Sverige och Norge. Touren kör igång på lördag i Östersund och avslutas nästa veckas söndag i Trondheim.

Andra tävlingsorter är Åre och Storlien i Sverige, samt Meråker i Norge.

Finlands kvot berättigar till sex åkare både på herr- och damsidan i touren. Men precis som i Tour de Ski tidigare denna säsong väljer man att skicka färre åkare än vad maxkvoten tillåter.

Den finländska truppen består av åtta åkare.

– Vi följer våra kriterier som vi kommit överens om. Vi har valt med sådana åkare som presterat på tillräcklig nivå i tävlingarna, motiverar herrlandslagets tränare Mikko Virtanen för Yle.

Perttu Hyvärinen tvingas stå över touren på grund av sjukdom.

– Jag blev sjuk i går direkt efter tävlingen i Falun. Febern steg direkt, visst grämer det något enormt, säger Hyvärinen till Ilta-Sanomat.

Finlands trupp till den skandinaviska skidtouren

Herrar:
Ristomatti Hakola
Lari Lehtonen
Iivo Niskanen
Markus Vuorela

Damer:
Anne Kyllönen
Laura Mononen
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski

Frida Karlsson gjorde comeback i världscupen förra helgen med en niondeplats i Falun.

Svenskan sade sig gärna delta i hela den kommande skidturnén, men får inte sin önskan uppfylld. Karlsson kommer bara att delta i tourens första två lopp – de som avgörs i Östersund nästa helg.

– Att åka hela touren skulle bli för hög belastning i det här skedet. Därför tävlar Frida bara de första två etapperna, säger svenska landslagsläkaren Magnus Oscarsson i ett pressmeddelande.

– Vi har en plan för hur hon ska tävla och träna framöver, men vi utvärderar fortlöpande. I planen ligger Lahtis som nästa tävling.

I stället kan Karlsson bli aktuell för U23-VM i Tyskland som kör igång nästa vecka.

Skidtouren inleds med herrarnas 15 kilometer och damernas 10 kilometer i fristil i Östersund på lördag. Yle sänder alla loppen från Sverige och Norge direkt på sina kanaler.

Läs också