Hoppa till huvudinnehåll

Finländska längdchefen Matti Haavisto förväntar sig topplaceringar i den nya skidtouren – försvarar truppstorleken: "Funderar både från budget- och idrottarsynvinkel"

Matti Haavisto.
Matti Haavisto. Matti Haavisto. Bild: Tomi Hänninen längdskidåkning,matti haavisto

Endast finländare med chans till världscuppoäng finns med i truppen till den skandinaviska skidtouren i Sverige och Norge som inleds nästa helg. Det säger den finländska chefstränaren Matti Haavisto, som tror på finländska topplaceringar i touren.

Ski Tour kör igång i Östersund på lördag. Åkarna tävlar i sammanlagt sex deltävlingar på en dryg vecka, förutom i Östersund också i Åre, Storlien, Meråker och Trondheim.

Finlands trupp blev offentliggjord i dag. Krassliga Perttu Hyvärinen och Joni Mäki tvingas stå över touren.

Laget består av fyra damåkare och fyra herråkare, trots att Finland skulle få ha med sex åkare både på dam- och herrsidan.

Den smala truppen beror enligt landslagschefen Matti Haavisto på en helhetsbedömning.

– Det blev inga större diskussioner, i och med att vi följde de kriterier som vi skapat på hösten. Vi funderade på truppen både ur en budget- och en åkarsynvinkel, säger Haavisto till Yle.

– Vi valde de åkare som har chans till världscuppoäng.

Varje enskild deltävling i touren ger halverade världscuppoäng. Totalresultatets 30 bästa får sedan ännu tredubbla poäng.

Perttu Hyvärinen skidar upp för en backe.
Formstarka Perttu Hyvärinen tvingas stå över Ski Tour. Perttu Hyvärinen skidar upp för en backe. Bild: imago images/Rolf Simeon/ All Over Press Perttu Hyvärinen

Förväntningar på Niskanen, Niskanen och Pärmäkoski

Haavisto tror att man kommer att ha bredare trupper i säsongens senare tävlingar.

– Vi strävar efter att få ihop en lite större trupp till Drammen eller Holmenkollen. Man måste komma ihåg att det sedan ännu är en tour i USA och Kanada, dit vi också ska ha åkare.

Av Finlands åtta deltagare i Ski Tour stack Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen till Östersund för att träna redan efter helgens tävlingar i Falun. Just den trion tror Haavisto hårt på.

– Jag förväntar mig att Iivo, Krista och Kerttu är sådana som kämpar om deltävlingssegrar, när de har en bra dag.

– Jag tror också att det kämpar om platser bland de tre bästa i sammandraget när touren ska avslutas, menar Haavisto.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport