Hoppa till huvudinnehåll

Korståg och psykedeliska svampar "skapade" Finland – ny serie visar en helt ny sida av vårt lands historia

Låtsasarmé på käpphästar
Vilken roll har Lenin i Finlands historia? Låtsasarmé på käpphästar Bild: Anders L�nnfeldt / POOLBOY PRODUCTIONS OY tv-serier

Vem mördade Rasputin på riktigt? Hur började korstågen egentligen? Vad har julgubben med Estlandsfärjan att göra? Det här och mycket mer får vi svar på i den nya komediserien “Finlands historia”.

Seriens regissör och manusförfattare Herman Karlsson beskriver “Finlands historia” som en humorserie som är en blandning mellan sketcher och någon slags mockumentär.

Kan man lära sig något om vårt lands historia genom att titta på serien?
Jo, men kanske mest indirekt. Allt som händer i serien är egentligen påhittat, men kanske man ser på serien och börjar fundera på hur det gick till på riktigt. Seriens handling ska man dock verkligen inte ta som sanning.

Av allt man kan göra humor på, varför just Finlands historia?
Det är nåt som alla har någon sorts förhållning till och som folk känner igen, vilket gör det lätt att bygga humor på!

Hur uppstod idén?
Jag har ett intresse för historia och har dessutom alltid velat göra underhållning och humor. Så jag slog ihop dessa intressen, helt enkelt!

En man som står framför Borgå å.
Herman Karlsson har skrivit manus till och regisserat "Finlands historia". En man som står framför Borgå å. Bild: Yle/Hedvig Sandell regissörer,Herman Karlsson

Finlands historia är ett ganska känsligt ämne för oss finländare. Finns det risk för att någon blir arg av humorn i serien?
Jag vet redan att vissa har blivit upprörda, men de har inte ens sett serien. Jag tror att sen när de ser serien så kan de inte missförstå att det är humor. Egentligen är ju en av huvudtankarna också att man ska lära sig mera genom att bli nyfiken på historia.
Jag tror egentligen inte heller att Finlands historia är så känslig för den stora massan, utan bara för vissa personer. Och det är ju dessa personer som hörs.


Vilken del av Finlands historia pratar man inte tillräckligt mycket om?

Vi talar ju nog en del om vår historia, men kanske mest om krigstiden. Den delen är ju inte alls med i den här serien som sträcker sig från tidernas början till Finlands självständighet.
Sen tror jag kanske inte att man på finskspråkigt håll talar så mycket om att vi faktiskt hörde till Sverige i många år.

Vem rekommenderar du serien för?
Alla, förstås!