Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska ryska barn få gratis lunch i skolan - de yngsta eleverna behöver varm mat för att orka

Bild ovanifrån av ryska barn som äter skolmat.
Skolbarnen får mat, och lär sig samtidigt också bordsskick. Bild ovanifrån av ryska barn som äter skolmat. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,skolmat

Det är ordning och reda i korridoren i skola nummer nio i Gatjina då en grupp förstaklassare går till matsalen. Alla tvättar händerna innan de går och sätter sig.

I dag serveras det borsjtj-soppa, makaroner och en färsbiff.

Dessutom får barnen bröd och kompott. Kompott är en saft som görs på bär eller frukter och som står för dagens vitamintillägg.

Skolans äldre elever har turvis tjänstgöring i köket och delar ut mat till de yngre. Skolan är stor, här går tusen elever. Av dem brukar åttahundra äta skollunch. Allt lagas i skolans eget kök.

Ryska barn äter skolmat.
Den röda saften som barnen dricker kallas kompott. Ryska barn äter skolmat. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,skolmat

Inga gratisluncher i ryska skolor

Det är föräldrarna som avgör om barnen ska äta eller inte. Lunchen kostar knappt två euro. Vissa föräldrar vill istället att barnen tar med sig något hemifrån eller köper något att äta i den kiosk som också finns i skolan.

Nina Kovaljova som är rektor i skola nummer nio anser att det är mycket viktigt att barnen äter varm mat under skoldagen. Annars orkar de inte, säger hon.

Lunchen ska inte bara ge barnen mätta magar utan också lära dem bordsskick och att hantera bestick. Dessutom lär de sig att umgås till bords.

En leende kvinna framför barn som äter skolmat.
Rektorn Nina Kovaljova tycker skollunchen är viktig. En leende kvinna framför barn som äter skolmat. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,skolmat

Kovaljova säger att skolan också strävar efter att ge barnen en vacker miljö där de kan få uppleva visuell njutning.

De minsta skoleleverna ska få mat varje dag

President Vladimir Putin lovade i sitt tal till nationen i mitten av januari gratis skollunch till alla barn i första till fjärde klass. Det här ska förverkligas redan i år i de skolor som har skolkök. De skolor som måste utrustas med kök får uppskov ett par år.

Pengarna ska tas från tre källor: den federala, den regionala och den lokala budgeten. Ingen har ännu presenterat någon slutsumma för projektet.

Ryska skolbarn har rast.
De här förstaklassarna har rast mellan lektionerna. Ryska skolbarn har rast. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,skolmat

Skolluncherna är särskilt viktiga för barn i fattiga familjer. Redan nu kan sådana barn få äta gratis efter att de har fått lov till det av socialmyndigheterna.

Leningradområdet är väl förberett

I Leningradområdet som omger Sankt Petersburg och sträcker sig till gränsen till Finland äter redan nu en fjärdedel av barnen gratis, säger Nikolaj Jemeljanov som är chef för socialsektorn i området.

Han berättar att läget i regionen är gott. Nästan alla fyrahundra skolor i området har ett eget kök. Därför kan han lova att alla barn i de lägsta klasserna kommer få gratis skollunch redan från den första september i år.

En skallig man talar i en mikrofon.
Chefen för socialsektorn i Leningradområdet Nikolaj Jemeljanov. En skallig man talar i en mikrofon. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Ryssland,skolmat

I Leningradområdet har man redan nu varje dag delat ut ett gratis glas mjölk till alla elever i klasserna ett till fyra.

- Det har vi gjort för att stöda barnens hälsa, säger Jemeljanov.

Nu behöver föräldrarna inte välja bort lunchen

I Finland händer det ofta att skoleleverna är särskilt hungriga på måndagar. Något sådant märks inte i Gatjina, säger rektorn Nina Kovaljova.

De flesta barn besöker sina mor- eller farföräldrar under veckosluten och där får de så mycket att äta att de inte är hungrigare på måndagarna än andra dagar.

Kovaljova välkomnar gratisluncherna för de minsta eleverna.
Det finns sådana vars föräldrar inte kan eller vill betala för lunchen.

Nu behöver ingen välja bort den varma måltiden.

- Den är mycket viktigt för barnens fysiska hälsa, och skolan har ansvar också för den, säger Nina Kovaljova.