Hoppa till huvudinnehåll

Över 900 döda av coronaviruset och WHO åker äntligen till Kina - oron på marknaderna tar fart igen

Anställda köade till en kontorsbyggnad i Shanghai på måndag morgon. Men många fabriker och arbetsplatser gapar tomma i Kina.
Anställda köade till en kontorsbyggnad i Shanghai på måndag morgon. Men många fabriker och arbetsplatser gapar tomma i Kina. Anställda köade till en kontorsbyggnad i Shanghai på måndag morgon. Men många fabriker och arbetsplatser gapar tomma i Kina. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus

Efter två veckor av förhandlingar har en internationell expertgrupp, ledd av Världshälsoorganisationen, åkt till Kina för att hjälpa till med att utreda utbrottet. Medan dödsfallen ökar, ökar också oron för coronautbrottets följder för den globala ekonomin.

Asienbörserna föll i måndagshandeln på grund av oron för coronavirusets potentiella inverkan på den kinesiska industrin, för globala leveransproblem och inbromsning av den globala ekonomin överlag.

Många fabriker och arbetsplatser skulle egentligen öppna i Kina på måndagen, efter nyårs- och vinterledigheter som förlängts på grund av coronautbrottet. Nyhetsbyrån Reuters och många andra medier rapporterar ändå om fortsatt stängda kontor, tomma fabriker och ödsliga gator i bland annat Peking och Shanghai.

Exempelvis Simon Rabinovitch som arbetar för tidskriften The Economist i Shanghai förmedlade bilder på tomma tunnelbanor och tomma gator i Shanghai på måndag morgon.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt Rabinovitch är det i allmänhet omöjligt att hitta en sittplats i tunnelbanan under morgonrusningen. Nu kan man få en hel bänk för sig själv.

WHO-experter äntligen till Peking

Antalet bekräftade dödsfall av det nya coronaviruset i Kina steg till 908 på måndag morgon. 97 människor i Kina avled i sviterna av viruset under söndagen och det är fler än tidigare. Två personer har dött av viruset utanför Kina.

Det totala antalet smittade som bekräftats världen över har stigit till 40 540.

Tidigare hann Världshälsoorganisationen WHO redan uppge att virusutbrottet verkade ha planat ut i Hubeiprovinsen (där utbrottet först upptäcktes), med färre nya fall.

Organisationen har ändå varnat för att det är för tidigt att säga hur spridningen utvecklas.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har varnat för att utbrottet också kan ta fart igen och att viruset dessutom kan börja spridas snabbare också utanför Kina.

På söndag kväll flög en internationell expertgrupp, ledd av WHO, från Genève till Peking för att hjälpa Kina att utreda utbrottet.

Förhandlingar om expertgruppen och dess sammansättning hade pågått i två veckor innan gruppen äntligen kom iväg.

60 nya fall ombord på Diamond Princess

På måndagen rapporterades från Japan att ytterligare runt 60 personer på kryssningsfartyget Diamond Princess har bekräftats smittade av coronaviruset.

Det innebär att antalet smittade ombord är runt 130.

De smittade är de enda som fått lämna fartyget för att föras till sjukhus. I övrigt har de 3 700 människorna ombord varit isolerade där sedan fartyget försattes i karantän i Yokohama den 3 februari.

En del av passagerarna ombord på Diamond Princess stod ute på sina hyttbalkonger på måndag morgon.
En del av passagerarna ombord på Diamond Princess stod ute på sina hyttbalkonger på måndag morgon. En del av passagerarna ombord på Diamond Princess stod ute på sina hyttbalkonger på måndag morgon. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus

Passagerarna har ombetts att stanna i sina hytter och tillåtits komma ut på däck bara kortare stunder. På däck måste de bära ansiktsmask och "hålla avstånd från varandra". De har uppmanats att mäta sin kroppstemperatur flera gånger om dagen.

Lyxkryssaren väntas hållas i karantän åtminstone till den 19 februari.

Källor: AFP, Reuters, AP, The Guardian

Läs också