Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytte-VM i Anterselva är första stortävlingen på åtta år där Kaisa Mäkäräinen inte hör till favoriterna – ett utgångsläge som passar stjärnan

Kaisa Mäkäräinen firar seger med armarna i luften.
Mäkäräinen får slå ur underläge Kaisa Mäkäräinen firar seger med armarna i luften. Kaisa Mäkäräinen

När skidskytte-VM startar på torsdag i Anterselva får Kaisa Mäkäräinen för första gången på länge starta utan att behöva känna press av favoritskap. Efter en darrig säsong hör hon inte till storfavoriterna. Det här är ett utgångsläge som passar 38-åringen perfekt.

Efter VM-succén i Ryssland 2011 har Kaisa Mäkäräinen hört till de stora förhandsfavoriterna i alla stortävlingar. Men i år är läget ett annat.

Efter bara en seger och totalt tre placeringar bland de tio främsta i årets världscup så är det andra damer som får axla favoritskapet i Italien.

Mäkäräinen har en medianplacering på 23 i årets världscup, en seger, men också tre tävlingar där det inte blivit världscuppoäng. I VM i fjol i Östersund hade Mäkäräinen en medianplacering på 24.

Efter att knipit sex VM medaljer på åtta år känns vägen till en sjunde medalj för tillfället väldigt lång.

Perfekt lopp kan ge framgång

Då det tidigare varit tillräckligt för Mäkäräinen att få till ett bra lopp för att knipa medalj i VM så krävs den här gången ett perfekt lopp samt att de värsta konkurrenterna har en sämre dag.

Mäkäräinens skytte i kombination med att försprånget i spåret krympt, har gjort att prispallen inte mera nås med rutininsatser.

Men det är inte bara ett darrigt skytte som är problemet. På själva vallen förlorar Mäkäräinen avgörande mycket tid.

De senaste åren har trenden varit att skyttet blivit allt snabbare. Den trenden har Mäkäräinen inte lyckats hänga på.

Där de snabbaste på vallen använder cirka 40 sekunder i liggande skytte och 35 i stående, så ödslar Mäkäräinen 10 sekunder mer per besök på skjutvallen. Det här är sekunder som hon dessutom inte längre lyckas kompensera i spåret.

Men Mäkäräinen har tidigare lyckats tänja sig till det yttersta för att nå prispallen i stortävlingssammanhang. Den här gången får hon göra det utan den enorma yttre press hon haft tidigare.

Det här kan vara en stor fördel för henne. Utöver det har hon på grund av den mediokra framgången i världscupen kunnat satsa mer på VM-formen än tidigare år.

Mari Eder ett frågetecken

Mari Eder har efter två säsonger av hälsoproblem nu igen börjat närma sig den nivå hon var på år 2017. Flera stabila insatser den här säsongen har gett hopp om att det finns mera att ge.

Eder saknar fortfarande en topprestation från denna säsong. Det finns kapacitet för Eder att till och med nå prispallen.

I VM i Hochfilzen blev det en fjärde plats i distansloppet. I säsongsavslutningen den säsongen tog hon karriärens första segrar.

Får hon till likadana lopp i Anterselva kan hon mycket väl åka hem med den bästa finländska VM-placeringen.

Mari Eder skidar.
Mari Eder. Mari Eder skidar. Bild: imago images/Camera 4/ All Over Press Mari Eder

Tero Seppälä enda hoppet bland herrarna

Tero Seppälä har gjort en stabil säsong hittills. Men liksom Eder så saknar även han ännu den där perfekta tävlingen.

Nu i IBU-cupen i veckan kom han sexa efter prickfritt skytte. Formkurvan pekar alltså i rätt riktning för Seppälä. Men även om han får till det perfekta loppet kommer han att ha svårt att klämma sig in bland de femton främsta.

Tero Seppälä skidar bredvid publik.
Tero Seppälä. Tero Seppälä skidar bredvid publik. Bild: /All Over Press Tero Seppälä

För de finska herrarna har den största chansen till framgång funnits i mixstafetten. Men nu när de övriga herrarna ligger långt bakom Seppälä så ser det lite mörkt ut i den stafetten.

Men Anterselva är ett bekant ställe för de finska åkarna. Här har man hållit träningsläger under hösten de senaste åren. Kanske det kan ha en avgörande roll även under VM-veckan.

Alla tävlingar från VM sänds i TV2 och på Arenan. Tävlingarna kommenteras på svenska av Magnus Eklöv

VM-programmet i Anterselva

tor 13.2 mixstafett kl. 15.30 TV2 och Arenan
fre 14.2 sprint damer kl. 15.30 TV2 och Arenan
lör 15.2 sprint herrar kl. 15.40 TV2 och Arenan
sön 16.2 jaktstart damer kl. 13.55 TV2 och Arenan
sön 16.2 jaktstart herrar kl. 16.10 TV2 och Arenan
tis 18.2 distans 15 km damer kl. 15.00 TV2 och Arenan
ons 19.2 distans 20 km herrar kl. 15.00 TV2 och Arenan
tor 20.2 singel mixstafett kl. 16.00 TV2 och Arenan
lör 22.2 stafett damer kl. 12.40 TV2 och Arenan
lör 22.2 stafett herrar kl. 15.40 TV2 och Arenan
sön 23.2 masstart damer kl. 13.25 TV2 och Arenan
sön 23.2 masstart herrar kl. 16.05 TV2 och Arenan

Läs också

Nyligen publicerat - Sport