Hoppa till huvudinnehåll

Strejken inom teknologiindustrin blåses av – parterna är överens om ett nytt kollektivavtal

Teknologiindustrins Jarkko Ruohoniemi, fackförbundet Pros Anssi Vuorio och förlikningsman Jukka Ahtela förhandlar om ett kollektivavtal den 4 februari 2020.
Teknologiindustrins Jarkko Ruohoniemi, fackförbundet Pros Anssi Vuorio och förlikningsman Jukka Ahtela förhandlade om ett kollektivavtal den 4 februari 2020. Teknologiindustrins Jarkko Ruohoniemi, fackförbundet Pros Anssi Vuorio och förlikningsman Jukka Ahtela förhandlar om ett kollektivavtal den 4 februari 2020. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen Fackförbundet Pro,industri,teknologiindustrin

Det nya avtalet blev klart redan i natt, men parterna behövde tid på sig att gå igenom avtalet på var sitt håll.

Det nya kollektivavtalet för tjänstemän inom teknologiindustrin är godkänt av både fackförbundet Pro och arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin.

Parterna kom fram till ett avtal efter långa förhandlingar under veckoslutet.

På natten mellan söndag och måndag meddelade parterna att de hade kommit överens om ett avtal, men de behövde ännu få ett godkännande av sina egna styrelser.

Pro hade strejkvarslat och strejken hann inledas i natt. Nu blåses strejken av, i och med att parterna har kommit överens.

– Det långa strejken som inleddes i dag skulle ha varit ekonomiskt tung för alla tjänstemän. En lösning är ett lite bättre alternativ i den här situationen, säger Pros ordförande Jorma Malinen i ett pressmeddelande.

Också övertidsförbudet avslutas. Tjänstemännen återvänder till arbetet på tisdagsmorgonen.

– Det är av värde att en lösning kunde nås och att arbetstvisten blev kortvarig. Arbetstidselementen är annorlunda än de som finns i avtal som tidigare nåtts under förhandlingsrundan. I lösningarna har man tagit i beaktande teknologiföretagens behov när det gäller tjänstemannaarbete, säger förhandlingschefen Jarkko Ruohoniemi vid Teknologiindustrin i ett pressmeddelande.

Lönerna höjs sammanlagt med 3,3 procent

Kollektivavtalet för tjänstemän gäller för 25 månader och innefattar en löneförhöjning på sammanlagt 3,3 procent.

Från och med 1.3.2020 höjs lönerna med 1,3 procent för alla tjänstemän och från och med 1.2.2021 höjs lönerna med 1,2 procent som en allmän höjning. Dessutom kan arbetsgivaren dela ut en höjning på 0,8 procent för tjänstemännen. Den här höjningen är bolagsspecifik.

27 000 tjänstemän omfattas av det nya kollektivavtalet.

"Kiky-timmarna" finns inte kvar

De så kallade kiky-timmarna, det vill säga de omtvistade 24 extra oavlönade timmarna per år, fortsätter inte i sin nuvarande form i det nya kollektivavtalet.

I stället kan arbetstiden för en tjänsteman förlängas med högst 32 timmar i året genom att man gör ett skriftligt avtal tillsammans med en förtroendeman. I avtalet måste det också framgå hur de extra timmarna ska ersättas och hur de ska förverkligas.

Om man inte kommer överens om att förlänga arbetstiden med förtroendemannen, kan arbetsgivaren utse ett arbetspass på 8 timmar för tjänstemannen som får vanlig lön för de timmarna. Det här får högst göras en gång per kalenderår.

– Pro godkände lösningen, men är inte helt nöjd. Lösningen som gäller arbetstiden är svår. På vissa stora arbetsplatser finns det bättre lösningar än de som nu finns i avtalet, säger Malinen.

Artikeln uppdaterades klockan 14.25 med mer information om avtalet och kommentarer av Pros ordförande och Teknologiindustrins förhandlingschef.

Läs också