Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare världsettan Clijsters gör comeback till proffstennisen

Kim Clijsters
Kim Clijsters år 2012. Kim Clijsters Bild: EPA / Larry W. Smith clijsters

I augusti 2003 var hon för första gången världens bästa kvinnliga tennisspelare. I februari 2011 var hon senast världsetta. År 2007 avslutade hon sin proffskarriär för första gången, år 2012 för andra gången. Nu gör belgiskan Kim Clijsters comeback till proffsarenorna.

I söndags meddelade Kim Clijsters på sitt Instagramkonto att hon har tackat ja till att ta emot ett så kallat "wild card" till den stora, penningstinna WTA-turneringen i Dubai som kör i gång om en vecka.

– Det har varit några guppar på vägen sedan jag meddelade om min comeback, men jag ser fram emot att göra comeback till banorna och se vad det medför, skriver Clijsters på sitt Instagramkonto.

Skip Instagram post

Turneringen i Dubai går av stapeln den 17–22 februari och prispengarna på 2,5 miljoner dollar lockar hela dameliten på plats. Det är ännu oklart vem som Clijsters möter i första matchen.

Comeback efter nästan åtta år

Den nu 36-åriga Kim Clijsters drog sig tillbaka från proffstennisen efter US Open 2012. I höstas meddelade hon om sin tilltänkta comeback och nu i söndags blev den exakta tidpunkten klar. Tidigare var det tänkt att hon skulle ha gjort entré i början av mars i en turnering i Monterrey i Mexiko.

För Clijsters är comebacken redan den andra under karriären. Hon satte upp racketen på hatthyllan första gången år 2007 som 24-åring. Då hade hon redan hunnit vinna US Open och varit i final i både Australian Open och Franska öppna.

Och varit världsetta 2003 som första belgiska spelare. Belgien hade då en synnerligen bra tandem och Justine Henin klev upp som ny världsetta i oktober 2003, bara två månader efter Clijsters. Clijsters tog dock snabbt tillbaka titeln som världens bästa spelare och hann inneha titeln i ett par repriser under 2003 och 2006.

Världsetta som morsa!

Efter att ha dragit sig tillbaka gifte sig Clijsters och fick barn, innan hon år 2009 gjorde en comeback. En riktigt lyckad sådan, kan tilläggas.

Hon vann US Open 2009 och 2010 och Australian Open 2011 (samt förstås en hel del andra mindre tävlingar än Grand Slam-tävlingar). Därpå klev hon på nytt upp som etta på världsrankingen – drygt fem år sen senast. Enligt MTV3 var hon den första kvinnliga världsettan som har barn sedan det datorbaserade rankingsystemet togs i bruk 1975.

Återstår att se hurdan Clijsters comeback blir den här gången.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport