Hoppa till huvudinnehåll

USA åtalar kineser för ett av världens största dataintrång

Porträttbild av William Barr i närbild. Kostym, röd slips, grånande hår, bruna glasögon, dubbelhaka.
USA:s justitieminister William Barr kallade dataintrånget en avsiktlig och omfattande kränkning av det amerikanska folkets integritet. Porträttbild av William Barr i närbild. Kostym, röd slips, grånande hår, bruna glasögon, dubbelhaka. Bild: EPA-EFE William Barr,dödsstraff i USA,USA:s justitieminister

USA har väckt åtal mot fyra hackare kopplade till den kinesiska militären. De fyra personerna tog sig in i företaget Equifax system för att stjäla företagshemligheter och personuppgifter, säger justitieminister William Barr.

Dataintrånget hos kreditsäkerhetsbolaget är ett av historiens största. Sommaren 2017 lyckades obehöriga ta sig in i företagets system och komma över bland annat personnummer och körkortsuppgifter för uppemot 150 miljoner amerikaner. Kanadensiska och brittiska medborgare fanns också bland de drabbade.

Equifax är en av de största bolagen i branschen, och handhar uppgifter för över 800 miljoner konsumenter och över 90 miljoner företag.

Gärningsmännen bakom dataintrånget slussade sin datatrafik genom drygt 30 servrar i närmare 20 länder för att sopa igen spåren efter sig, men nu hävdar USA sig ha hittat de skyldiga ändå.

På måndag delgav justitieminister William Barr att USA väcker åtal mot fyra kinesiska hackare med kopplingar till den kinesiska militären.

– I dag ställer vi den kinesiska militärens hackare till svars för deras kriminella gärningar, och vi påminner den kinesiska regeringen om att vi har förmågan att röja anonymitet på internet och avslöja hackarna som landet gång på gång skickar på oss, sade Barr.

Kinas ambassad i Washington har inte kommenterat åtalet.

Källor: Reuters, BBC