Hoppa till huvudinnehåll

"Vi klarar oss nästa år men efter det blir det utmanande" - elevantalet i Vårberga skola i Borgå närmar sig bristningsgränsen

Elever i korridor.
Vårberga skola är planerad för 120 elever. I dag går 105 elever i skolan. Elever i korridor. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,lågstadiet,lågstadieelever,vårberga skola

För bara drygt två år sedan flyttade Vårberga skola in i den nya skolbyggnaden men redan nu börjar antalet elever i skolan närma sig maxgränsen. Än så länge är läget inte akut men redan i höst kan problem dyka upp.

Hösten 2017 stod den nya skolbyggnaden i Vårberga klar. Under samma tak flyttade då både den svenskspråkiga skolan och den finskspråkiga skolan in.

I dag går 105 barn i Vårberga skola och 290 elever i Kevätkummun koulu. Än så länge är läget inte akut men redan nästa läsår kommer elevantalet att ställa till med en del utmaningarna för skolorna.

Flickor som sitter och äter i en skolmatsal.
Wilma Grönqvist, Jessica Wikholm, Eloise Melén, Julia Nieminen, Fanny Östergård, Alicia Gustafsson är glada att lasagne stod på dagens meny. Flickor som sitter och äter i en skolmatsal. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,lågstadiet,lågstadieelever,Alicia Gustafsson

- Nästa år ökar vårt klassantal med en klass och då är vi på gränsen till det som är max. Vi räknar med att vi ännu klarar oss nästa år men efter det blir det utmanande, säger skolans rektor Niklas Läckström.

Skolan är planerad för 120 svenskspråkiga elever och 300 finskspråkiga elever. Trots att det bara gått drygt två år sedan skolan stod klar närmare sig elevantalet redan maxgränsen.

Undervisningen lider

Klasserna i Vårberga skola är planerade för 20 elever. Om elevantalet stiger lider både undervisningen och eleverna. Läckström berättar att det här beror på att elever har olika behov.

- Vissa barn klarar inte av att fokusera om det händer för mycket i klassen. I en stor grupp finns det alltid de som behöver mindre grupper för att lära sig. Det här skapar en stor oro i gruppen.

Förutom oroligheter i klassrummen lider också specialundervisningen och skolans möjligheter till flexibel pedagogik minskar om klasserna blir för stora.

- Möjligheten till diskussioner och grupparbeten minskar allt efter att rummen blir för trånga. Samtidigt har vi en personal som behöver orka jobba. Att sätta en massa energi på att hålla koll på en grupp för att få den att fungera är energi bort från undervisningen.

En man står mitt i en skolmatsal.
Rektor Niklas Läckström är orolig att undervisningen ska bli lidande om klasserna blir för stora. En man står mitt i en skolmatsal. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,lågstadiet,lågstadieelever,matsal,vårberga skola

Att skolan nu tampas med det här problemet kom inte som någon överraskning för Läckström.

Han berättar att det i planeringsskedet såg oroväckande ut och att han redan då inte var nöjd. Läckström kritiserar bland annat de elevprognoser som användes för att planera skolan.

- Medeltalen varierar mycket beroende på var i kommunen man är. Vårberga ligger nära ett stort tillväxtområde, Skaftkärr. Den biten är inte alls beaktad här. När där byggs hus så ökar elevupptagningsområdet och de eleverna finns inte med i prognoserna.

Prognos: 160 elever om fyra eller fem år

- Vi försöker förbereda oss på hur vi ska göra för att inte hamna i en situation där vi har 160 barn i en skola som är planerad för 120 elever. Problemet är noterat och bollen har satts i rullning.

Skolnätet i Borgå har aktivt diskuterats under det senaste året, både bland politiker och bland kommuninvånare. Läckström har följt med diskussionerna men berättar att han inte hittat en koppling mellan kommentarerna och hans vardag.

En tom skolkorridor.
Både Vårberga skola och Kevätkummun koulu är verksamma i skolbyggnaden. En tom skolkorridor. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,lågstadiet,lågstadieelever,vårberga skola

- Det känns beklämmande att, som rektor här i centrumområdet, få läsa kommentarer om att det går att stänga byskolor och flytta barnen in till centrum för att det finns utrymme här då jag sitter med ett elevantal som är för stort.

Läckström skulle hellre behålla och försöka stärka skolorna på landsbygden för att den vägen minska trycket på centrumskolorna.

Justering av elevupptagningsområde en lösning

Enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström finns det tre alternativa lösningar för hur man skulle kunna lösa problemet med för många elever i Vårberga skola.

- Med glimten i ögat och kanske lite överdrivet så är ett alternativ att hålla kvar barnen där och se hur det går. Ett annat alternativ är att flytta ut elever därifrån och se om de kanske kan vara någon annanstans.

- Det tredje alternativet är att ändra på elevupptagningsområdet så att de elever som hänvisas till Vårberga i framtiden blir färre än i dag, säger Lindström.

Skolelever står i dörröppningen till ett klassrum.
Skolan försöker förbereda sig på att elevantalet inte blir för högt i framtiden Skolelever står i dörröppningen till ett klassrum. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,lågstadiet,lågstadieelever,vårberga skola

Lindström berättar arbetet med att fundera på de här lösningarna har inletts och att den slutgiltiga lösningen borde klarna under våren.

- Jag tror att vi alla är överens att det klokaste alternativet i det här skedet är att se vilka förändringar vi kan göra i elevupptagningsområdet så att vi får ett lämpligt elevantal. Men i det här skedet är ännu alla tre alternativ med.