Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike mot Norge när herrarna gör upp om medaljerna i skidskytte-VM – på damsidan förväntas det bli ett getingbo

Johannes Bö på prispallen i Pokljuka
Frankrike mot Norge i VM? Johannes Bö på prispallen i Pokljuka Bild: All Over Press Johannes Bø

Skidskyttesäsongen har långt handlat om två herrar, Martin Fourcade och Johannes Bø. Men i VM kan de få hårt motstånd av sina landsmän. På damsidan kämpar rekordmånga om tätplaceringarna.

Martin Fourcade och Johannes Bø har tillsammans vunnit elva av tretton lopp den här säsongen. I alla lopp har det varit en norrman eller fransman på prispallen.

Frankrike har haft fem och Norge tre olika idrottare på prispallen. VM kan bli en landskamp mellan Norge och Frankrike.

Överraskningar att vänta

Det är bara Ryssland och Tyskland som haft idrottare bland de tre främsta utöver Norge och Frankrike. Men inför VM i fjol såg det ut på samma vis.

Då hade Johannes Bø tagit tolv segrar på arton tävlingar. Fourcade, Fillon Maillet, Christiansen och Loginov hade tagit hand om de övriga segrarna. Men i VM kom överraskningarna.

Johannes Bø lyckades bara vinna ett individuellt guld, Fourcade blev helt utan medalj. Med tretton man uppe på prispallen i år så kan det bli spridning på medaljerna även den här gången.

Tiril Eckhoff
Eckhoff favorit i VM Tiril Eckhoff Bild: AFP / Lehtikuva Tiril Eckhoff,skidskytte

Trångt i täten bland damerna

Bland damerna kommer kampen om pallplaceringar att vara stenhård. Två VM-medaljörer från i fjol har avslutat sin karriär men i stället har en handfull nya medaljkandidater stigit fram. Efter 13 deltävlingar har redan 16 damer klättrat upp på prispallen.

Trots att Tiril Eckhoff tagit sex deltävlingssegrar har även sex övriga damer lyckats vinna tävlingar den här säsongen. De här sex damerna är Dorothea Wierer, Hanna Öberg, Denise Herrmann, Marte Olsbu Røiseland, Justine Braisaz och Kaisa Mäkäräinen.

Med så många damer i topp tre redan före VM, så kan det även i VM bli stor cirkulation när det gäller pallplaceringar.

Hög höjd en utmaning

Eftersom man tävlar på hög höjd i Anterselva kommer återhämtningen att spela en avgörande roll. VM-programmet är tufft, speciellt för den som åker alla distanser inklusive stafetter. Lyckas man inte i återhämtningen kan det bli ett väldigt tungt VM.

I VM i fjol lyckades bara Denise Herrman och Laura Dahlmeier ta två individuella medaljer. Om man vill utse mästerskapets drottning kan det bli svårt utgående från de individuella tävlingarna. Det kan mycket väl gå så att det är nya medaljörer i alla tävlingar.

VM i skidskytte börjat på torsdag den 13 februari med mixstafett. Alla tävlingar sänds i TV2 och på Arenan. VM refereras på svenska av Magnus Eklöv