Hoppa till huvudinnehåll

Handskarna på – igelkottar som vaknar nu behöver hjälp

Igelkott bland torra bruna löv.
Igelkottar har vaknat för tidigt ur sin dvala. Igelkott bland torra bruna löv. Bild: Mostphotos igelkott

Igelkottar har börjat vakna på grund av det milda vädret. Men det finns inte mat i naturen för en igelkott mitt i vintern.

Igelkotten har vaknat för tidigt ur sin dvala. Det är fuktigt och rått för det har läckt in vatten i boet. Igelkotten sträcker på sig – får man anta – och ruskar på taggarna innan den vandrar iväg för att leta efter några insekter. Hungern river i magen.

Ute är det kallt och tomt. Ingen läcker mask, ingen smaskig snigel finns för en hungrig igelkott.

– Vi har ju inte insekter och andra småkryp kravlande omkring nu i februari. De som finns räcker inte till. Igelkottarna behöver tillräckligt med mat, säger Helinä Ylisirniö.

Hon är styrelseordförande för föreningen Djurskyddet Finland, SEY. Föreningen har uppmanat folk som träffar på igelkottar att hjälpa dem.

Handskarna på

Under en vanlig vinter förlorar igelkotten upp till halva sin kroppsvikt. Att vakna upp ur dvalan kräver dessutom en stor mängd energi.

Svält är alltså den absolut största faran för igelkottarna som nu vaknar. En annan fara kylan – om det kommer en ordentlig köldknäpp är igelkotten utsatt.

Helinä Ylisirniö framför en bokhylla full med saker.
Helinä Ylisirniö från SEY uppmanar alla som råkar se en igelkott mitt i vintern att hjälpa den. Helinä Ylisirniö framför en bokhylla full med saker. Bild: Yle / Hanna Othman Helinä Ylisirniö

Vad ska man då helt praktiskt göra om man ser en igelkott gruffa omkring där ute?

– Man ska ta handskar på sig, ta fast den och lägga den i en kartonglåda, säger Helinä Ylisirniö bestämt.

Sen ska man se till att den får hjälp.

Har det bra på Högholmen

I Högholmens vilddjursklinik där man rehabiliterar vilda djur bekräftar man att man har tagit emot en hel del igelkottar den här ovanligt varma vintern.

– Vi har ett utrymme för dem där de har det torrt och bra. Det är svalt där så de går i dvala igen, berättar Sanna Sainmaa som är veterinär vid Högholmens djurpark.

Sainmaa säger som Ylisirniö: En igelkott som har vaknat mitt i vintern klarar sig inte själv.

– Om en igelkott har vaknat mitt i vintern är det antagligen vatten i boet. Det är bäst att hämta hit den, för den har säkert svårt att hitta ett nytt ställe.

Veterinär Sanna Sainmaa hukar vid inhägnad med tre igelkottar.
Sanna Sainmaa med några igelkottar. Bilden är tagen i höstas. Veterinär Sanna Sainmaa hukar vid inhägnad med tre igelkottar. Bild: Yle / Karin Filén igelkottar

Igelkottarna får vara på Högholmen resten av vintern, och när våren kommer släpper man dem ut i naturen igen.

Ta fast kotten!

Man ska inte själv försöka sköta om en igelkott hemma på längre sikt.

Lite vatten och mat kan man ge den innan man för den vidare till någon som kan ta hand om den. Den gillar fuktig kattmat. Inte mjölk.

Igelkott springer över asfalt.
Ser du en sådan här vandra omkring på vintern ska du ta fast den, tycker man på SEY och Högholmen. Igelkott springer över asfalt. Bild: YLE/Rolf Granqvist igelkott

Om man har hittat en igelkott och bor i huvudstadsregionen kan man kontakta Högholmens djurpark. På andra håll i landet kan man till exempel kontakta SEY:s medlemsföreningar.

Läs också