Hoppa till huvudinnehåll

Hot om skolskjutning i Godby högstadieskola på Åland – kommissarie: ''Polisen tar det på fullaste allvar''

Godby högstadium på Åland.
Godby högstadium. Arkivbild. Godby högstadium på Åland. Bild: Ålands radio Åland,Godby

På tisdagen utsattes Godby högstadieskola på Åland för ett hot om en förestående skolskjutning. Det här skriver bland annat Ålands radio.

Enligt ett hot på skolans toalett skulle en skolskjutning ske den 22 april.

Polisen har varit på plats i skolan och pratat med både elever och lärare med anledningen av händelsen. En förundersökning om olaga hot har inletts, uppger polisen.

– Polisen tar alltid skolhot på fullaste allvar, säger kommissarie Christoffer Ahlfors i en intervju för Ålands radio.

Det finns ingen direkt hotbild i det här skedet, enligt Ahlfors.

– Om man försökt vara rolig eller gjort det som ett skämt är det ett jättedåligt skämt, säger Ahlfors.

Straffet för olaga hot är från böter till två års fängelse, men ifall den som skrivit hotet inte är straffmyndig – alltså under 15 år – faller ärendet på barnskyddets bord.

''Läget är under kontroll''

Godby högstadieskolas rektor Ida Fyrqvist säger till Nya Åland att hon inte inte vill gå ut med detaljer om hotet, utan hänvisade till polisen.

– Läget är under kontroll och information har gått ut internt och till dem som berörs, vårdnadshavare och elever. Vi vill skydda dem från spekulationer, men vill också att det respekteras att vi är en skola och behöver få arbeta ifred. Men det har varit ett hot, inget mera, säger Fyrqvist till Nya Åland.

Skolan kommer att öppna som vanligt på onsdag och följer de beredskapsplaner man har när det handlar om sådana här situationer, skriver Ålands radio.

Källor: Ålands radio, Nya Åland, Polisen