Hoppa till huvudinnehåll

Lars Lagerbäck imponeras mer av Erling Braut Håland än av Zlatan – ändå är succéanfallaren inte given i startelvan i Norges viktiga kvalmatcher: "Helt unikt"

Erling Braut Håland tar i Lars Lagerbäcks hand.
Erling Braut Håland har spelat två matcher med Lars Lagerbäcks norska landslag. Erling Braut Håland tar i Lars Lagerbäcks hand. Bild: imago images/Digitalsport/ All Over Press Erling Braut Håland,Lars Lagerbäck,Norges herrlandslag i fotboll

Det norska jättelöftet Erling Braut Håland har haft en fullständigt makalös start i sin nya klubb Borussia Dortmund. Norges förbundskapten Lars Lagerbäck vet inte om han någonsin sett något liknande, men trots det vill svensken inte lova någon startplats för Håland när landet spelar EM-playoff nästa månad.

Om en dryg månad spelar Norge om en EM-plats.

I slutet av mars avgörs nämligen Nations League-slutspelet, där Norge får ta sig an Serbien på hemmaplan den 26 mars i C-divisionens semifinal. Finalen går av stapeln den 31 mars och vinnaren av den matchen kniper en EM-plats.

Detta är de viktigaste matcherna som landslaget spelat under den svenska förbundskaptenen Lars Lagerbäcks ledning.

Norrmannen Erling Braut Håland har denna säsong tagit fotbolls-Europa med storm tack vare sin ruskiga målform.

19-åringen flyttade till den tyska storklubben Dortmund i januari och har redan hunnit med sju mål på fyra ligamatcher för klubben.Lukas Hradecky blev den första Bundesligamålvakten som lyckades hålla Håland mållös.

Erling Braut Håland hoppar över motståndare.
Erling Braut Håland har fått en drömstart i Dortmund. Erling Braut Håland hoppar över motståndare. Bild: AFP / Lehtikuva Erling Braut Håland

– Man följde inte med Ronaldo så noga då han kom till United och var 17-18 år, och inte heller Messi i Barcelona, men för mig är det här helt unikt, säger Lars Lagerbäck till NRK.

– Jag har aldrig haft en spelare med ett sådant här genombrott. Fredrik Ljungberg var inte lika ung då han slog genom, inte heller Zlatan.

Räknar man med målen med Salzburg har Håland gjort fantastiska 31 mål på 24 matcher denna säsong.

80 minuters landslagserfarenhet

Men i det norska herrlandslaget har Håland inte hunnit göra något större väsen av sig.

19-åringen har sammanlagt spelat 80 minuter för Norges A-landslag, i samband med två EM-kvalmatcher i september ifjol. Skador satte stopp för ytterligare landslagsframträdanden på hösten.

Den tunna landslagserfarenheten är ett problem, menar Lagerbäck.

– Jag brukar säga att det normalt sett tar uppemot åtta till tio landskamper före man är helt inne i ett lag, säger Lagerbäck.

– Jag skulle gärna ha sett honom spela de två matcherna på den andra samlingen också, det hade varit positivt för Serbienmatchen.

Lagerbäck säger sig vara glad över lyxproblemet i det norska anfallet. Förutom Håland kämpar också Joshua King (Bournemouth) och Alexander Sörloth, som öser in mål i Turkiet, om startplatser.

– Håland har åtminstone inte hamnat längre bort från en plats i startelvan, påpekar Lagerbäck.

Läs också