Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Siffervitsord från och med årskurs 4, Finlandssvenskar lär sig inte finska i skolan, Över 1000 har dött i det nya coronaviruset

En pojke sitter i skolan
Fjärdeklassare kommer från och med nästa höst få siffervitsord i hela landet. En pojke sitter i skolan Bild: Mostphotos/contrastwerkstatt pojkar,skolan (fenomen),grundskolan,huvudvärk,elever,skolor (läroinrättningar),barn

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Från och med nästa höst kommer betygsättningen i grundskolan att ändra. Alla elever ska utvärderas på samma sätt. En av de nya riktlinjerna är att alla elever från och med årskurs fyra kommer att utvärderas med siffervitsord. För tillfället får kommunerna själva bestämma när man tar vitsord i bruk men det ska ske senast på årskurs åtta.

Finlandssvenska elever anser att de inte lär sig tillräckligt bra finska i skolan. För vissa har det betytt att de byter till engelska när det gäller att tala finska. Enligt eleverna är det väldigt svårt att lära sig det nya språket eftersom att man präntar grammatik innan man börjar bygga meningar. Istället önskas mer muntliga övningar.

I dag går församlingarnas förtroendevalda och präster till val. De väljer vem som ska ta beslut om stiftets och den evangelisk lutherska kyrkans framtid. Äktenskapsfrågan är en vattendelare bland kandidaterna. Samtidigt väljs representanter till kyrkomötet, den evangelisk lutherska kyrkans gemensamma, högsta beslutande organ.

Kina bekräftade på tisdagen 108 nya dödsoffer på grund av coronaviruset, vilket är ett nytt dagligt rekord. Det var första gången som man bokförde över 100 dödsfall på en dag medan antalet infekterade steg med nästan 2 500 till över 42 000 smittade.

Väder

Västerifrån strömmar det in torrare luft över Finland.

Det är halvklart till mulet, i landets södra och mellersta del är det mest uppehåll. I norr förekommer snöfall eller snöblandat regn.

Temperaturen är mellan -2 och +3 grader, i natt blir det kallare.

Läs också