Hoppa till huvudinnehåll

Musikern Emma Raunio vill fräscha upp folks uppfattning om Sibelius-Akademin

Emma Raunio utanför Triplas huvudingång med vita pelare i bakgrunden.
Emma Raunio skulle placera sin musik i skivaffärens hylla någonstans mellan Massive Attack, Portishead, Björk och Radiohead. Emma Raunio utanför Triplas huvudingång med vita pelare i bakgrunden. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos musiker,emma-sara raunio

- Du känner igen mig på att jag har grannblått hår, säger Emma Raunio i telefon.

Vi träffas i ett köpcenter över en kopp kaffe för att ta reda på vem musikern Emma Raunio är. Från början kommer hon från Ekenäs men har bott litet här och där, bland annat i USA.

Emma Raunio på porträttbild utanför Tripla i Helsingfors 5.2.2020.
Emma Raunio tänker satsa på att sjunga på det engelska språket i framtiden. Emma Raunio på porträttbild utanför Tripla i Helsingfors 5.2.2020. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos musiker,emma-sara raunio

- Jag tänker nog äta en Runebergstårta idag, men inte riktigt ännu, skrattar hon när servitrisen erbjuder en dagsaktuell bakelse med kaffet.

Lyssna på Emma Raunio på Soundcloud här.

På YouTube finns ett antal videoklipp med henne av olika slag; kyrkokonserter, klassisk sång med konstmusikelement och elektronica.

Raunio tog själv kontakt med Svenska Yle med anledning av konsertserien “Vinterns unga artister” som är en del av Sibafest-festivalen.

På de här konserterna får nyexaminerade studerande från Sibelius-Akademin visa vad de går för. Närmare bestämt är det artister med toppbetyg som varit speciellt framgångsrika i sina studier.

Hon säger att sången är hennes huvudinstrument men hon har också spelat piano sedan hon var tre år gammal.

Emma Raunio sitter på bänk i stor hall i köpcentret Tripla 5.2.2020.
Med debutsingeln ute siktar Raunio på följande singel och därefter ett helt album. Emma Raunio sitter på bänk i stor hall i köpcentret Tripla 5.2.2020. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos musiker,emma-sara raunio

Raunio valdes med i år och fick framföra sin egen musik på en konsert med rubriken “Deafening shores”.

Mer Flow än Bach

Då jag hör ordet “Sibelius-Akademin” så tänker jag närmast på fiolgnisslande Bach-experter med partitur och nothäften under armen.

Men då jag lyssnar på Emma Raunios musikklipp på nätet så tänker jag genast “Flow-festivalen”.

Raunio bekräftar att jag inte är den enda som får den här associationen. Hon skulle därför vilja att den bilden av Sibelius-Akademin skulle breddas litet för den stora allmänheten.

Hon ser gärna att Sibelius-Akademins pop- och rockinslag får större synlighet.

För dig som gillar Portishead och Björk

Raunios drömmande elektroniska triphop på engelska för på något vis mina tankar till Björks produktion.

Om vi skulle leva i 1999: i vilken hylla i skivaffären skulle vi hitta din musik, Emma?

- Vitsi vilken svår fråga! Kanske den skulle vara mellan Massive Attack och Portisheads nyaste och på hyllan bredvid skulle vi hitta Radiohead och Björks Post-album, funderar hon.

Just ljudvärlden på Björks andra soloskiva med samples etc. ligger nära Raunios stil.

Uppträdandet i Musikhuset gick bra, eller “tillräckligt bra”, som hon uttrycker det. Det kom mycket folk och det var kul.

- Med elektronisk musik som jag skriver finns det så många tekniska bitar som kan strula till sig, vilket kan vara ganska stressigt när man spelar live, säger hon.

För tillfället jobbar Raunio mest ensam med att skriva, spela, editera och producera sin musik. Live har hon dock haft ett band som hon jobbar med.

Nu är siktet inställt på en till singel och sedan ett album. Och vem vet, kanske någon dag Flow?

Emma Raunios promofoto med håret som blåser framför ansiktet och döljer det.
Singelomslaget för Emma Raunios första singel Disappear. Emma Raunios promofoto med håret som blåser framför ansiktet och döljer det. Bild: Emma Raunio musiker

Musik