Hoppa till huvudinnehåll

Nytt dagligt rekord av dödsfall i Kina – över 1 000 avlidna och 42 000 infekterade

Kina har skickat över 20 000 läkare och sjukskötare till Wuhan och Hubei och ännu fler är på väg. Dessa läkare från provinsen Liaoning tar farväl av varandra på flygplatsen i Shenyang inför flyget till Wuhan.
Kina har skickat över 20 000 läkare och sjukskötare till Wuhan. Dessa läkare från provinsen Liaoning tar farväl av varandra på flygplatsen i Shenyang inför flyget till Wuhan. Kina har skickat över 20 000 läkare och sjukskötare till Wuhan och Hubei och ännu fler är på väg. Dessa läkare från provinsen Liaoning tar farväl av varandra på flygplatsen i Shenyang inför flyget till Wuhan. Bild: /All Over Press Kina,Wuhan,coronavirus

Kina bekräftade på tisdagen 108 nya dödsoffer på grund av coronaviruset, vilket är ett nytt dagligt rekord. Det var första gången som man bokförde över 100 dödsfall på en dag medan antalet infekterade steg med nästan 2 500 till över 42 000 smittade.

Totalt har 1 016 människor dött av viruset i Kina medan man har rapporterat två dödsfall utanför Kina, i Hongkong och Filippinerna. 24 länder har bekräftat 319 smittofall utanför Kina.

Nästan alla dödsfall i Kina inträffade i provinsen Hubei, inklusive 67 som avled i Wuhan där virusutbrottet började i december.

Regeringen säger att man nu har skickat nästan 20 000 läkare och sjukskötare till Wuhan och ännu fler är på väg till den värst drabbade staden och provinsen.

De två högsta hälsovårdscheferna i Hubei har samtidigt fått sparken, enligt kinesisk tv. Det styrande Kommunistpartiet angav ingen orsak till varför provinsens två högsta hälsovårdsdirektörer avskedas.

Lokala myndigheter har anklagats för inkompetens, särskilt efter att en läkare som slog larm om virusutbrottet, avled efter att ha infekterats.

Wang Hesheng, den biträdande direktören för Kinas Nationella hälsovårdskommission, tar i stället över ansvaret för de två högsta hälsovårdsposterna i Wuhan. Även provinsens politiska ledning skakas om i och med att Peking har utnämnt en ny partiledare för provinsen.

Dödsfall rapporterades också i provinserna Heilongjiang, Anhui och Henan, samt i städerna Peking och Tianjin som åtnjuter samma ställning som en provins.

En man med glasögon och kostym på sig.
WHO-chefen Tedros Adhanon Ghebreyeseus säger att man inte kan förutspå hur läget utvecklas. En man med glasögon och kostym på sig. Bild: AFP / Lehtikuva WHO,Geneve

"Gnistan har inte ännu utlöst en brand"

Världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanon Ghebreyesus säger att man inte ännu med säkerhet kan förutspå hur smittospridningen utvecklas världen över.

– Under de senaste dagarna har vi sett en del oroande fall där folk har smittat utan någon resehistoria till Kina, såsom de rapporterade fallen i Frankrike, säger WHO-chefen.

Frankrike började testa ett stort antal barn och deras föräldrar efter att fem britter hade infekterats på skidorten Contamines-Montjoi.
De hade uppenbarligen smittats av en brittisk man som hade besökt Singapore och som verkar ha infekterat upp till elva personer i Europa.

Storbritannien beslöt därefter att utfärda en varning om "ett allvarligt och omedelbart hot mot hälsan" vilket innebär att man kan använda tvångsmedel för att isolera infekterade.

– Gnistan kan utlösa en brand om man påträffar fler fall, men tills vidare är det bara frågan om en gnista, säger Ghebreyesus som hänvisade till de bekräftade fallen i Europa.

Järnvägsstationen i Peking var ovanligt folktom på måndag trots att den förlängda nyårshelgen tog slut.
Järnvägsstationen i Peking var ovanligt tom på måndag trots att den förlängda nyårshelgen tog slut. Järnvägsstationen i Peking var ovanligt folktom på måndag trots att den förlängda nyårshelgen tog slut. Bild: /All Over Press Peking,Kina,coronavirus

Spöklikt lugn

I Peking och många andra kinesiska storstäder råder det ett spöklikt lugn eftersom folk fortfarande håller sig hemma eller inomhus, trots att den förlängda kinesiska nyårshelgen är över.

Stora delar av Kina står i praktiken stilla, drygt två veckor efter att myndigheterna isolerade staden Wuhan och provinsen Hubei.

Över 60 miljoner människor har i praktiken satts i karantän, men det är oklart hur stor inverkan det har haft för försöken att stoppa smittospridningen.

– Vi måste bara få en känsla av större skydd. Livet går vidare, hur kan vi sluta arbeta eller att röra oss utomhus bara av fruktan för sjukdomen, undrar Pekingbon Iris Ke som planerar att återvända till sitt jobb på en reklambyrå först om en vecka.

Källor: Reuters, AP, AFP