Hoppa till huvudinnehåll

Svenske EM-vinnaren Robel Fsihas förklaring efter positiva dopningsbeskedet: "Tablett mot förkylning"

Robel Fsiha löper i mål i terräng-EM.
Robel Fsiha tog Sveriges första herrguld i terräng-EM i december. Robel Fsiha löper i mål i terräng-EM. Bild: EPA Robel Fsiha

Robel Fsiha bryter tystnaden efter beskedet att han har åkt fast i ett dopningstest. I en Expressen-intervju påstår Fsiha att han inte vet vilken förbjuden substans det handlar om och förnekar att han har dopat sig.

Fram till i fredags var Robel Fsiha ett relativt okänt namn för den breda massan. Efter beskedet att den svenske långdistanslöparen hade lämnat ett positivt dopningsprov har han figurerat i rubrikerna.

I fredags var det svenska friidrottsförbundet som gick ut med att Fsiha hade åkt fast. Fsiha är avstängd tills vidare, men förbundet ville inte gå in på vilken förbjuden substans som löparen har använt sig av.

– Det är en substans av prestationshöjande art. Det är det enda som vi vet, sa generalsekreteraren Stefan Olsson på en presskonferens.

Nu kliver Fsiha fram och ger en första kommentar om dopningsfallet. Han befinner sig i Etiopien, men ger en telefonintervju till Expressen.

– Jag är lite ledsen, men jag vet ingenting. De säger att det är dopning, men jag har bara ätit en medicintablett mot förkylning, annars äter jag ingenting.

Till Expressen förnekar Fsiha att han har dopat sig.

"Kommer till Sverige nästa vecka"

I motsats till vad förbundet sa i fredags påstår Fsiha att han inte vet vilken substans det handlar om. Han medger att testet togs den 25 november – ett par veckor innan han löpte hem ett historiskt EM-guld i terränglöpning.

Spårvägen – Fsihas klubb i Sverige – har varit medvetet om att Fsiha har tagit medicin.

– Om det sen är det eller inte. Vi vill kunna prata med honom ordentligt och se vad det är han har käkat. I det här läget vågar jag inte säga något om det, säger klubbens sekreterare David Fridell till Expressen.

– Han tar ju olika energidrycker och kosttillskott, vilket ju inte är helt ovanligt att göra, och de kommer han att ta med hem så att vi kan se vad det är. Om det är sådant han inte ska äta, helt enkelt. Det är därför vi vill att han ska komma hem så fort som möjligt.

Fsiha, som flydde från Eritrea till Sverige 2013 och fick svenskt medborgarskap 2018, säger till Expressen att han ska komma till Sverige nästa vecka.

Fsiha har fram till den 14 februari på sig att meddela om han vill ha ett b-prov analyserat, och tid fram till den 21 februari på sig att meddela om han vill överklaga beslutet.