Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset satte stopp för Barcelonas årliga jättemässa för mobiltelefonbranschen - "Oansvarigt att koppla samman så många på ett ställe"

Mobiltelefonmässan i Barcelona 2020
Mobiltelefonmässan i Barcelona 2020. Mobiltelefonmässan i Barcelona 2020 Bild: AFP / Lehtikuva Barcelona,telekommunikationsnät,mobiltelefoner,konferenser,mässor (handel)

Den årligen återkommande jättemässan MWC för mobiltelefonbranschen har inhiberats. Mässan skulle hållas 24-27 februari i Barcelona men coronaviruset har satt stopp för den.

Organisatören GSMA som ligger bakom World Mobile Congress meddelade i dag att det inte går att ordna mässan eftersom en lång rad tungviktare inom branschen har dragit sig ur. Orsaken är den globala oron kring spridandet av coronaviruset.

Vodafone, Nokia, Deutsche Telekom, BT i Storbritannien och Rakuten i Japan drog sig ur i sista stund. Redan tidigare meddelade
Intel, Facebook, Cisco och det kinesiska bolaget Vivo att de inte deltar i mässan.

"Att förena människor och koppla dem samman: Det är det som Telecom står för. Det är också vad mobiltelefonkongressen står för", skriver Deutsche Telekoms vd Tim Hoettgese på Linkedin. Han tillade att stora folksamlingar med många internationella gäster utgör en viss risk: "Det vore oansvarigt att ta den risken".

Barcelona kämpade för att lugna ner folk

I Spanien försökte både lokala och nationella hälsomyndigheter upprepade gånger försäkra att det inte fanns någon orsak att inhibera mässan, och att det skulle vara tryggt att komma till Barcelona.

Barcelonas borgmästare Ada Colau gav "lugnande besked" och insisterade på att staden var redo att stå värd för evenemanget.

Telekom-mässan i Barcelona brukar dra till sig över 100 000 besökare