Hoppa till huvudinnehåll

De gladlynta skyltarna blir allt fler – Pertti Jarlas seriefigurer vägleder Borgåbor och turister

Skylt med seriefigur.
Så här kan en åstrand och hamn också skyltas. Skylt med seriefigur. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,vägvisare,pertti jarla

Ett femtiotal skyltar finns redan och de ska bli fler. Tanken är att glädja alla de som promenerar och cyklar.

Nere vid stranden i Hammars väntar båtliv och skepparhistorier över en öl och en lemonad. Men ännu är vi inte riktig där; den livfulla skylten pekar till höger och finns i Uddas. Det är alltså ännu en bit att gå.

Sedan två år tillbaka har serietecknaren Pertti Jarlas kännspaka skyltar blivit en allt större del av gatubilden i Borgå. Skyltarna visar vägen och pekar också ut sevärdheter, som Borgbacken och Domkyrkan.

- Vi har nu skyltat tre gång- och cykelrutter med dem. Responsen har varit god, säger trafikingenjör Hanna Linna-Varis vid Borgå stads kommunteknik.

Från tidigare är lederna från Prästgårdsåkern, Kungsporten och Hammars skyltade. Ännu innan sommaren kommer också rutten till Vårberga, från centrum, att få skyltar signerade av Pertti Jarla.

Skylt med seriefigur.
Ännu en bit till en paus i Hammars. Skylt med seriefigur. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,vägvisare,hammars

I stor utsträckning är det Hanna Linna-Varis som är att tacka för de unika skyltarna. Staden fick stöd av föregångaren till Trafikledsverket. Målet var att göra omgivningen mera lockande för gång- och cykeltrafiken.

- Målet är att öka motionsglädjen och minska på trafikutsläppen, säger hon. Staden vill uppmuntra och på ett stimulerande, roligt och visuellt sätt belöna alla de Borgåbor som använder gång- och cykelvägarna.

För tillfället finns ett femtiotal skyltar utplacerade med 15 olika motiv. De första dök upp längs med gånglederna sommaren 2018.

Pertti Jarla är en av Finlands kändaste serietecknare och en stolt Borgåbo. Hans serie Fingerpori publiceras dagligen i många tidningar.

Man står bredvid trafikskylt med bild på cyklist.
Pertti Jarla vid en av sina skyltar i Borgå. Man står bredvid trafikskylt med bild på cyklist. Bild: Yle/Heini Rautoma Pertti Jarla,Borgå,trafikmärken

I en tidigare intervju för Yle Östnyland säger Pertti Jarla att han ser det som en ära att få göra vägskyltar i sin hemstad.

- Staden närmade sig mig efter att de fått nys om att jag bor här. Jag vet egentligen inte varför de ville anlita mig, för det finns många bra grafiker och illustratörer i Borgå.

Han tänker sig att staden kanske ville experimentera lite med vägskyltar och ha ett mer lättsamt grepp. Jarlas stil passar för det, bland annat genom roliga detaljer.

- Jag brukar personifiera byggnader genom att ge dem munnar och händer, säger han.

Skylt med seriefigur.
Skyltarna har delvis fått statsstöd. Skylt med seriefigur. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,vägvisare,pertti jarla

Enligt Hanna Linna-Varis har responsen på skyltarna till största delen varit positiv.

- Alla kan inte tycka om dem, men 95 procent av all feedback har varit uppskattande, säger hon.

Skyltarna har också väckt gensvar utanför Borgå och Östnyland.

- Då Jarla uppskattas av stor skara hängivna serievänner och beundrare så har skyltarna också noterats runt omkring i landet.

För Borgå stad har det inte varit fråga om någon stor ekonomisk satsning.

- Skyltarna kostar några tior att tillverka. Allt som allt har projektet kostat oss några tusenlappar och så det stöd vi fick av staten för att främja gång- och cykeltrafiken.

Skylt med seriefigur.
Efter skyltarna till Hammars och Gammelbacka står Vårberga näst i turen. Skylt med seriefigur. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,vägvisare,pertti jarla

Läs också