Hoppa till huvudinnehåll

Hallen kokade när Sebastian Säkkinen gav BK-46 segern i grundserien: "Kul att vi kan bjuda handbolls-Karis på det här – de tycks njuta av det"

BK-spelare firar cupguldet
BK-46 fortsätter att imponera den här säsongen. Efter cupguldet fyllde laget på med att ta hem grundserien. BK-spelare firar cupguldet Bild: Tomi Hänninen/ Newspix24 handboll,BK-46 Handboll

Publiken skrek, Sebastian Säkkinen tog läget och avgjorde seriefinalen mot Dicken i slutsekunderna. Han gav BK-46 övertaget inför den högintressanta handbollsvåren. "Om man har en sån här hemmapublik vill man spela alla matcher här", säger Säkkinen.

Grundserien i handbollsligan har hållit på i fem månader. Till slut kom det ner till det allra sista anfallet för att avgöra vilket lag som skulle sluta etta i tabellen.

Dicken hade förstaplatsen i sin hand. Då skruvade Sebastian Säkkinen in 29–28 med sex sekunder kvar av seriefinalen.

– Känslan när jag sätter det målet är fantastisk. Jag tittade på klockan, såg att det inte är mycket kvar och sen hann jag inte uppfatta vem som blockerade deras sista skott. Sen blev det en gruppkram. Då känner vi oss verkligen som ett lag, säger Säkkinen till Yle Sporten.

– Bollen skulle bara in. Den som fick läget skulle ta det – och jag hade turen att få avgöra.

Läget från kanten var långt ifrån idealiskt – och det sista anfallet gick inte riktigt som tränaren Andreas Rönnberg hade skissat upp under timeouten.

– Vi gjorde ett fel i vår första körning, men hann trycka en gång till. Säkkinen vågar ta läget och visar kyla, säger Rönnberg till Yle Sporten.

Sebastian Säkkinen.
Sebastian Säkkinen har en strålande säsong på gång. Sebastian Säkkinen. Bild: Handbollförbundet/Kalle Parkkinen handboll,BK-46 Handboll,sebastian säkkinen

Säkkinen, som är ligans bästa målskytt, gjorde tio mål i toppmötet. Han får välförtjänt beröm av sin tränare efter att ha varit stekhet efter paus mot Dicken.

– Jag är supernöjd med hur han spelar. Tidigare har han kanske varit känd som en kontringsspelare och straffskytt. Nu har han tagit stora steg framåt och är i mina ögon Finlands överlägset bästa högerytter.

"Här ska ingen slå oss"

I slutminuterna bars BK-46 verkligen fram av hemmapubliken. Det var riktigt gott om folk i hallen och den kokade när Säkkinen prickade in segermålet.

– Det är roligt när publiken kommer i gång. Det ger oss en extra energi och vi tänder till ännu mer. Man känner blickarna och det gör det enkelt att spela. Det känns härligt, säger Säkkinen.

– Om man har en sån här hemmapublik vill man spela alla matcher här. Hemmafavören är viktig för oss. Det är kul att vi kan bjuda handbolls-Karis på det här. De tycks njuta av det och då gör vi det också. Det är så skönt att spela för BK-46 med det här stödet.

BK-46 är fortfarande obesegrat i hemmahallen den här säsongen. Och så ska det förbli – åtminstone om Karislaget får bestämma.

– Här ska ingen slå oss, säger Rönnberg.

– Vi har klarat av att avgöra många jämna matcher. Det känns så jäkla skönt att stå där som tränare och veta att jag har många som vågar stiga fram.

Hur skönt är det att ni slår just Dicken och på det här sättet?

– Jävligt skönt. Vi har haft jämna matcher mot dem tidigare säsonger också, men då har de alltid varit strået vassare och kunnat köra över oss en gång per säsong. Nu har vi visat att vi inte går med på det. Vi har en helt annan trygghet i vårt spel.

"Kanske har litet övertag"

Nästa vecka startar slutserierna. För BK-46 väntar Cocks på onsdag i Karis, Dicken ställs mot SIF i Britas i den första omgången och spelar på lördag.

I Karis skriver man ett mellanbokslut för säsongen 2019/2020 som innehåller cupguldet efter den dramatiska finalen mot Dicken och grundseriesegern.

Så mycket bättre kunde det knappast ha gått, eller?

– Det känns bra. Vi har gått framåt mycket och bygger vidare på vårt spel. Vi försöker hela tiden att lära oss nya saker och det är jätteintressant, säger Säkkinen.

– Nu ska vi in i nästa skede och ta så många poäng att vi är etta eller tvåa så att vi tar oss raka spåret till semifinal och får hemmafördel.

Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare.
Andreas Rönnberg är nöjd med hur säsongen har gått hittills. Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,timo oksanen

Utgångstipset är att tättrion BK-46, Dicken och Cocks gör upp om FM-titeln i vår. De tre lagen har spelat i kors och det visar bara hur oviss handbollsvåren kan bli.

– Det är otroligt tätt. Vi har vunnit de jämna matcherna, men kunde lika bra ha stått här med tre förluster. Vi har haft de små marginalerna på vår sida – och det ska vi försöka hålla in i slutspelet, säger Rönnberg.

Men ni har trots allt vunnit de här matcherna. Det berättar väl också en del om hur bra ni är?

– Vi har kanske har ett litet övertag just nu. Men det är oerhört jämnt.

"Joker i slutspelet"

Rönnberg ser fram emot vårsäsongen – och tror att han kan bidra på planen också. På sistone har den spelande tränaren stått vid sidan om.

Hela förra säsongen hackades sönder av knäproblem. Nu har han opererat knät och nästa vecka ska han få grönt ljus att börja löpa igen.

– Jag hoppas att det går fort efter det.

Kommer du att vara på planen under våren?

– Vi har ett lag som spelar superfin handboll. Emellanåt känns det som att jag gör mer nytta från bänken, men jag siktar på att vara en liten joker i slutspelet.

Handboll, herrarnas FM-liga:

BK-46–Dicken 29–28 (15–14)
BK-46: Sebastian Säkkinen 10 (5), Oscar Kihlstedt 7, Robin Sjöman 3, André Udd 2, Oliver Nordlund 2, Linus Lindberg 2, Jac Karlsson 2, Linus Sjöman 1.
Dicken: Max Granlund 7, Tadas Stankevicius 5, Filip Söderlund 4 (3), Ian Martin 3, Benny Broman 3, Robin Granlund 2, Joacim Broman 2, Felix Nilsson 1, Gusten Montonen 1.

GrIFK–ÅIFK 31–27 (15–16)
GrIFK: Anthony Hellakoski 11 (4), Jonathan Almark 7, Anton Karlsson 4, Ville Viljanen 3, Niki Tuominen 2, Alexander Qvist 2, Alexander Lång 2.
ÅIFK: Andreas Nyström 7 (3), Peik Sjöblom 5, Eero Laine 4, Elias Nyman 3, Niklas Manderoos 3 (3), Alexander Nystén 2, Valter Georgs 2, Oscar Berglund 1.

SIF–Cocks 21–29 (11–18)
SIF: Christoffer Thor 4, Sten Maasalu 4, Dusan Andrejevic 4, Fredrik Karlsson 3, Carl Weurlander 2 (1), Gustav Svanbäck 2, Vincent Voutilainen 1, Alex Vaahtoranta 1.
Cocks: Teemu Tamminen 7 (2), Vitalie Nenita 5, Davor Basaric 4, Bojan Zupanjac 2 (1), Roni Syrjälä 2, Yuri Semenov 2, Nico Rönnberg 2, Nils Kreicbergs 2, Evgeny Semenov 1, Sasa Puljizovic 1, Yury Lukyanchuk 1.

PIF–HIFK 29–38 (15–20)
PIF: Aleksandar Trenchevski 9, Fredrik Lunden 6 (4), Viktor Gruzinskiy 5, Aleksa Veselinovic 4, Ilija Krstevski 4, Valter Lehtinen 1.
HIFK: Ardo Puna 11, Niclas Ahlgren 8 (3), Roman Protcenko 6, Erkka Näntö 4, Oscar Udd 2, Gheorghe Safronii 2, Kristian Jansson 2, Jasper Heino 2, Mika Sivén 1.

Läs också